Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Τί να κάνουμε για ν' αποφύγουμε δωροδοκίες

Απλά πράμματα... δύσκολα όμως... όπως όλα τα απλά...
Σημειώστε πάντως ότι τα παρακάτω ΔΕΝ απευθύνονται σε όσους έχουν ως "μανιέρα", ως συνήθη πρακτική, την δωροδοκία, ίσως γιατί και οι ίδιοι «τά παίρνουν» σε άλλες περιπτώσεις, είτε γιατί είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι «χωρίς λάδι δεν δουλεύει η μηχανή».
Απευθύνονται σε όσους αγανάκτησαν, έφτυσαν στον κόρφο τους, όταν -και άν- κάποτε εξαναγκάστηκαν να δωροδοκήσουν, απευθύνονται σε εκείνους που διατηρούν μιάν ελπίδα ότι «πρέπει να γίνεται κι αλλοιώς, δεν μπορεί!».
Απευθύνονται τέλος σε όλους όσους θέλουν να έχουν τον τρόπο να κάνουν κάτι ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ, όχι τόσο για ηθικούς λόγους, αλλά μόνο και μόνο γιατί έτσι ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΦΤΗΝΟΤΕΡΑ!!! Και θα έχουν κάθε λόγο μετά να θεωρούν τον εαυτό τους ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟ από τους δωροδοκούντες!!!
Και είναι αυτά πράγματα που μπορούμε και ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε εμείς, μόνοι μας, για «πάρτη μας», στην παρούσα κατάσταση, άσχετα με εκείνα που πρέπει να παλαίψουμε για να κάνει το Κράτος!!!

1ο (και καλλίτερο): Ετοιμαστείτε ΕΓΚΑΙΡΑ γι' αυτό που θέλετε να κάνετε.
Ο παράγων «χρόνος» είναι συνήθως το κύριο μέσον που χρησιμοποιούν οι διεφθαρμένοι υπάλληλοι "γενικών υποθέσεων" για να αποσπάσουν δώρα.
Εσείς φροντίστε να έχετε άνετα χρονικά περιθώρια στην διάθεσή σας, ώστε να μην χρειαστεί να ...επικολλήσετε "γρηγορόσημο"...
Η πιό συνηθισμένη τέτοια περίπτωση είναι οι άδειες οικοδόμησης, οι απόλυτα νόμιμες, που δεν επιζητούν παραθυράκια στο νόμο για λίγα τετραγωνικά περισσότερα...
ΣΠΙΤΙ πάτε να φτιάξετε, ΔΕΝ πρέπει να βιάζεστε! Έτσι κι αλλοιώς, αν δεν προσέξετε, ο μπετατζής, ο τουβλάς, ο σοφατζής, ο υδραυλικός κλπ μπορούν να σάς καθυστερήσουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από έναν διεφθαρμένο υπάλληλο της Πολεοδομίας, που θέλει να σάς στριμώξει, καθυστερώντας, για να τόν "λαδώσετε"!
Με μέρος από τα λεφτά που θα εξοικονομήσετε από την ΜΗ δωροδοκία, μπορείτε να πληρώσετε καλλίτερα, συνεπέστερα συνεργεία, ώστε να κερδίσετε τον χρόνο που σάς "έφαγε" ο μη δωροδοκηθείς διεφθαρμένος.

2ο (σημαντικό): Οπλιστείτε με αφοβία και αντοχή.
Ο παράγων «φόβος» είναι συνήθως το κύριο μέσον που χρησιμοποιούν οι διεφθαρμένοι εφοριακοί για να αποσπάσουν δώρα.
Δυστυχώς οι νόμοι κι οι διατάξεις τούς δίνουν τα περιθώρια να απειλούν, με, πολλές φορές πλασματικά ή εντελώς ψεύτικα, υπέρογκα πρόστιμα.
Αν είστε τίμιος επαγγελματίας (δεν κόβετε π.χ. άσχετα τιμολόγια κλπ) κι απλώς κάτι έχετε παραλείψει, κάτι έχετε ξεχάσει, κάτι δεν αντέχατε τότε να πληρώσετε και τ' αφήσατε, κάποια λάθη κάνατε, ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ:
Είναι βέβαιο πως ο διεφθαρμένος εφοριακός, που πάει να σάς τρομάξει με υπέρογκα πρόστιμα, σε άλλες όμοιες αλλά πολύ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ περιπτώσεις από τη δικιά σας επέβαλε τα ελάχιστα πρόστιμα, σ' αυτούς που τόν είχαν δωροδοκήσει! Έτσι θα έχει μεγάλη δυσκολία, αν μή ΑΔΥΝΑΜΙΑ, να επιβάλει σε σάς το ανώτατο όριο προστίμου. Και σε σάς το ΚΑΤΩΤΑΤΟ θα βάλει εντέλει! Ειδικά αν δείξετε διάθεση να δώσετε συνέχεια με ένσταση, προσφυγή κλπ.
Αλλά και μεγαλύτερο να βάλει, μπορείτε να προσφύγετε στα Δικαστήρια και να κερδίσετε, ακόμα και χωρίς δικηγόρο, ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ !
Στο φόβο σας ποντάρουν! Αν δεν καταφέρουν να σάς τόν επιβάλλουν, κερδίσατε!
Ίσως φανεί άσχετο, αλλά δεν είναι: Χωρίς ίχνος περιαυτολογίας, πιστέψτε με, την 1η με δικηγόρο, τις άλλες χωρίς δικηγόρο ή μάρτυρες, έχω αθωωθεί σε 3 (τρείς) περιπτώσεις «υπερβολικής ταχύτητας», καταγραμμένης από «RADAR», και σε μία παραβίασης λεωφορειολωρίδας. Δεν έτρεχα καμμιά από τις 3 φορές και η λ/λωρίδα που παραβίασα δεν είχε εμφανή σήμανση. Πήγα και τά 'πα καθαρά στα δικαστήρια (είχα και φωτογραφίες, διαγράμματα) και μέ πίστεψαν! Άνθρωποι είναι κι οι Δικαστές! Οι αποφάσεις στη διάθεση κάθε δύσπιστου...

3ο (αρκετά σπουδαίο): Μην ακούτε τις «σειρήνες»
Ό,τι και να σάς συμβεί, ΜΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ γνωστούς σας!!! Πιείτε το με το ζουμί σας! Με την τόση εξάπλωση που έχει η διαφθορά, το πιθανότερο είναι οι γνωστοί σας να έχουν «προσχωρήσει» στην δωροδοκία, και, για να δικαιολογήσουν την ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΗ, για να απαλύνουν τις δικές τους ενοχές, θα σάς προτρέψουν να δωροδοκήσετε κι εσείς!!! Θα σάς πούν ότι δεν θα πετύχετε τίποτε χωρίς δωροδοκία, πως θα ταλαιπωρηθείτε τζάμπα και άλλα τέτοια. ΜΗΝ τό συζητήσετε, κι αν σάς ξεφύγει, ΜΗΝ υποκύψετε στις σειρήνες! Κάτι ήξερε κι ο Οδυσσέας! Για την δικιά τους «πάρτη» τά λένε όσα λένε...

4ο (έτσι κι έτσι): Η πολυνομία, τα απειράριθμα παραθυράκια...
...των Νόμων και των διατάξεων {άριστο αντι-δείγμα της ποιότητας της δημοκρατίας μας...}.
Εδώ δεν θα σάς εκβιάσουν. Εδώ θα προσπαθήσουν να σάς δελεάσουν. Ο υπάλληλος που ξέρει αυτά τα παραθυράκια, θα προσπαθήσει, με το αζημίωτο φυσικά, και μάλιστα ...παραφουσκωμένο αζημίωτο, να σάς τάξει λαγούς με πετραχήλια, ότι "αυτό" γίνεται κι έτσι, πολύ καλλίτερα για σάς, αρκεί..., ξέρετε..., πρέπει να υπογράψει κι η Επιτροπή που θέλουν τόσα, αλλά εγώ θα τα βολέψω με τόσα, ΓΙΑ ΣΑΣ, μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα...
Φροντίστε να τού κερδίστε την εμπιστοσύνη του, δείχνοντας ότι δεν έχετε δισταγμούς, ότι ΑΥΤΟ θα κάνετε που σάς λέει, αλλά δείξτε και μιά κάποια ...χαζούλικη περιέργεια, πως δεν πιστεύετε στα μάτια σας ότι μπορεί να έχετε τόση ωφέλεια κλπ κλπ κλπ κλπ.
Είναι σίγουρο ότι θα σάς αποκαλύψει τον τρόπο, τα παραθυράκια! Και για να κάνει τον έξυπνο, και για να σιγουρέψει την ...αφοσίωσή σας σ' αυτόν! Δεν θα σάς πει ίσως λεπτομέρειες αλλά θα σάς δείξει τον δρόμο!
Κι εσείς «σαν έτοιμοι από καιρό» πού 'πε κι ο μέγας Αλεξανδρινός, θα αξιοποιήσετε τον δρόμο ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ.
Τα περί Επιτροπών είναι, συνήθως, 99% μπαρούφες.

12 σχόλια:

bready είπε...

Ολα ωραία και καλά καλέ μου αυτοκράτορα, πώς όμως είναι εφικτό κάτι τέτοιο, όταν η "παραγωγή" φοβισμένων πολιτών ολοένα και αυξάνεται; Οταν η σκέψη και η κριτική στάση είναι ανύπαρκτες αξίες;

Ναπoλέων είπε...

@ Bready {ή μήπως Be Ready;}
Μιά διευκρίνιση πρώτα: Εμένα τυχαίνει το "Ναπολέων" να είναι το πραγματικό μου όνομα... {το «λογοτεχνικό» μου ψευδώνυμο είναι Ν.Α. Λάμπης}.
Ενώ συμφωνώ με την διαπίστωσή σου για την "παραγωγή", διαφωνώ με το επακόλουθο: Όχι, η σκέψη και η κριτική στάση δεν είναι ανύπαρκτες. Υπάρχουν ακόμα, είναι ιδιοσυστατικά της, έμφυτης κατ' εμέ, ανθρώπινης διάθεσης για ελευθερία, γιαυτό και χρησιμοποιούν τον ΦΟΒΟ για να τίς καταπιέζουν.
Και νομίζω πως αυτό ακριβώς πρέπει να είναι το 2ο "σκέλος" της προσπάθειας αυτού του blog, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοβίας απέναντι στο πολυπλόκαμο κράτος. Την οποία πολύπλευρα και επίμονα καλλιεργεί για να κάνει τους πολίτες αθύρματα των μηχανισμών του.
Δεν ξέρω αν σωστά εντόπισα την προέλευση του δικού σου ψευδώνυμου, μού άρεσε όμως γιατί ταιριάζει και στην δική μου νοοτροπία: Να είμαστε έτοιμοι! Έτσι θα αντέξουμε αλλά και ίσως ξεπεράσουμε τις πιέσεις.
Χάρηκα για την συνεισφορά σου και σ' ευχαριστώ. Αν έχεις χρόνο, θα ήθελα να συνεχίσουμε την συζήτηση.

bready είπε...

Η αλήθεια είναι πως το διάλεξα ακριβώς για να διαβάζεται και με τους δύο τρόπους, αλλά μέχρι σήμερα κανείς άλλος δεν το επεσήμανε... Σημεία των καιρών!Τελοσπάντων, αυτό που εννοώ λέγοντας ανύπαρκτες αξίες είναι το ίδιο που επισημαίνεις κι εσύ:ότι το κράτος, το σύστημα ή όπως θέλεις πες το, καλλιεργεί την ανυπαρξία κριτικής σκέψης και στάσης, γιατί απλούστατα τέτοιους πολίτες (ιδιώτες για την ακρίβεια)έχει ανάγκη, για να μπορεί να τους ελέγχει. Και η φοβία αυτό δεν έχει σαν αποτέλεσμα;
Χαίρομαι αν ο στόχος αυτού του blog είναι πράγματι αυτός. Επιτέλους, ας αρχίσουμε από κάπου.

bready είπε...

Α, και συγγνώμη για την παρανόηση. Νόμιζα πως ήταν ψευδώνυμο, όπως σωστά κατάλαβες.

Διονύσης είπε...

Πλέον η διαφθορά είναι τρόπος ζωής, απόλυτα φυσιολογική για τον μέσο Έλληνα. Σχεδόν αυτόματα το ρίχνει το φακελάκι στην τσέπη του γιατρού

http://pea-kyanea.blogspot.com/

marianaonice είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Ποτέ στη ζωή μου δεν κατέφυγα στη δωροδοκία για να πετύχω οποιαδήποτε εξυπηρέτηση και ούτε θα καταφύγω! Το θεωρώ σαν να συμμετέχω και εγώ στην παρανομία και μάλιστα ως ηθικός αυτουργός!! Βέβαια όταν κάποτε θέλησα να βγάλω άδεια για να κτίσουμε με τον αδελφό μου το εξοχικό μας σε κοινό οικόπεδο, πέρασε ένας χρόνος και η άδεια δεν έβγαινε...Σημειωτέον ο αδελφός μου είναι πολιτικός μηχανικός αλλά εργάζεται στο δημόσιο τομέα. Του είπαν τότε κάποιοι συνάδελφοι του ιδιώτες, ότι πρέπει κάτι να δώσει για να προχωρήσει το θέμα μας. Εγώ αρνήθηκα κατηγορηματικά και έσπευσα στην πολεοδομία όπου ΄διαμαρτυρήθηκα. Τότε μου είπαν ότι το οίκημά μας έπρεπε να περάσει ΕΠΑΕ (Αρχιτεκτονική Επτροπή) λόγω διασποράς κτιρίων, και γι΄ αυτό καθυστερούσε. Τους δήλωσα ότι δεν θα περιμένω περισσότερο από ένα μήνα ακόμη και μετά θα κάνω τα νόμιμα! Πράγματι σε ένα μήνα βγήκε η άδεια, αφού όμως πέρασα ΕΠΑΕ με κάποιο ρίσκο όπως καταλαβαίνεις να μην εγκριθούν τα σχέδιά μας, τα οποία και μας τροποποίησαν... Μικρή η απώλεια αλλά δεν υπέκυψα και αυτό για μένα ήταν το σημαντικό!!
Όμως Ναπολέων το ότι εσύ αθωώθηκες τρεις φορές από τα Δικαστήρια, που είδαν την αλήθεια, αυτό πρέπει να το θεωρείς τύχη!! Γιατί η εμπλοκή με τα Δικαστήρια είναι πάντα απρόβλεπτη και μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες ακόμη και αν έχεις δίκιο! Επειδή ακριβώς άνθρωποι είναι και οι δικαστές, που προέρχονται από όλους εμάς, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα πέσεις στους καλούς και ενήμερους ή και ευσυνείδητους δικαστές!! Πάντως η αντίσταση έχει το ρίσκο της και πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να το υποστούμε!!
Καλό σου μεσημέρι.

rvagos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
rvagos είπε...

Διαφθορά . Τι σημαίνει η λέξη ? Από εκεί να αρχίσουμε .Διαφθορά λοιπόν , είναι η εξαχρείωση , είναι η ανηθικότητα , είναι η έκλυση ηθών.
Άρα ειμαστε οι περισσοτεροι των Ελληνων διοτι ψηφιζουμε δεξια .
Και γιατί ψηφίζουμε δεξιά , διότι θέλουμε κάπου να βολευτούμε χωρίς προσόντα χωρίς ικανότητες , χωρίς αξιοκρατία.Και αφού πάρει την θέση "ο άχρηστος" σου αλλάζει και τα φώτα γιατί γίνεται ένα με το σύστημα.
Τώρα, ενώ όταν καταγγέλλεται για το λάδωμα , δεν υπάρχει τρόπος να πάει σπίτι του γιατί είναι δικός τους και τον προστατεύουν.
Έχετε ακούσει περί ΕΔΕ.
Δεν υπάρχει τέλος.
Λυπάμαι για αυτή τη Χώρα!

Ναπoλέων είπε...

@ Rvagos

Δύσκολο να βρεθεί κάποιος να διαφωνήσει με την ανάλυσή σου, εύκολο είναι όμως να διαφωνήσει με το, τεκμαιρόμενο, συμπέρασμά σου: Δεν γίνεται τίποτα, μόνο τη λύπη μας μπορούμε να εκφράσουμε.
Εστιάζω στο:
«...διότι θέλουμε κάπου να βολευτούμε χωρίς προσόντα χωρίς ικανότητες , χωρίς αξιοκρατία.»
Θα πω καταρχή πως αυτό που καταμαρτυρείς, με τόση γενικότητα μάλιστα, είναι ένας από τους Νόμους της Φύσης: Η αρχή της "ήσσονος ενέργειας". Ό,τι γίνεται στη Φύση γίνεται με τον τρόπο που συνεπάγεται τη μικρότερη "δαπάνη".
Άρα γιατί ο καθένας να μην προσπαθεί «να τήν βγάλει» με τον λιγότερο κόπο;;; Χωρίς προσόντα, τα οποία, εκτός από ελάχιστα "εκ φύσεως", χρειάζεται κόπος για να αποκτηθούν;;;
Άρα το πρόβλημα δεν έγκειται σ' αυτή καθαυτή την αντίληψη βολέματος χωρίς προσόντα.
Έγκειται κατ' εμέ στην ΛΑΘΕΜΕΝΗ εκτίμηση του ποιός είναι ο δρόμος, που θα κάνει ΣΥΝΟΛΙΚΑ τη ζωή μας ευκολότερη.
Συνολικά κι όχι περιστασιακά, έτσι πρέπει να τό δει κάθε συνετός άνθρωπος.
Και πάνω εκεί πρέπει, αενάως..., να παλεύουμε, με την αισιοδοξία του επίμονου, την ...απαισιοδοξία του Μπρέχτ: «Άκου να δείς, είτε φταίς είτε όχι, σαν δεν μπορείς άλλο να παλαίψεις, θα πεθάνεις»... ή ακόμα-ακόμα (ας μην μάς πειράζουν αυτά) την γκαιμπελική θυμοσοφία «...στο τέλος πάντα κάτι μένει»...

Και ...μαθηματικά είμαι βέβαιος πως μπορεί να πεισθούν κάποιοι πως ο λίγος κόπος τώρα μπορεί να τούς γλιτώσει από πολύ κόπο στο μέλλον (π.χ. να μπορούν να κουβεντιάσουν με τα παιδιά τους χωρίς να τά ντρέπονται).
Η αρχή της ήσσονος ενέργειας, αλλοιώς ιδωμένη, πιό κοντά στα πράγματα.

Όσο για την δεξιά ψήφο που αναφέρεις δεν θα διαφωνήσω, εκτός κι αν το δεξιά-αριστερά τό βλέπεις μόνο ...χωροταξικά (σε ποιά πτέρυγα της Βουλής κάθονται...).
Εμπρός λοιπόν για μιά αριστερή λαϊκή ψήφο! Όχι όμως την ...χωροταξική, την "άλλη".

cynical είπε...

Καλημέρα σας, για τα "φακελάκια" έχετε καμμιά συμβουλή να δώσετε; Εδώ δεν είναι παίξε γέλασε και μάλιστα δεν υπάρχει η πολυτέλεια του άπλετου χρόνου.

Ναπoλέων είπε...

@ Cynical
Aγατητέ/-ή, έβαλες ένα πολύ σοβαρό και καίριο θέμα, το "φακελλάκι", προφανώς για γιατρούς, το οποίο ούτε καλύπτεται από τις προηγηθείσες "ρετσέτες" μου, ούτε είναι από εκείνα στα οποία μπορώ να εκφέρω γνώμη, αφού ως τώρα δεν αντιμετώπισα κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, προσωπικό ή οικογενειακό, το οποίο να "απαιτούσε" φακελλάκι.
Ελπίζω και εύχομαι να συμμετάσχουν σε τούτη την προσπάθεια κάποιοι που μπορούν να πούνε κάτι επικοδομητικό. Αν είναι δε γιατροί του ΕΣΥ κι όχι απλοί παθόντες, απείρως καλλίτερα.
α-α-ε
Ν.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και οι περιπτωσεις που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Όπως με την περίπτωση Δημάρχου που στα ζητάει στην ψύχρα για να μπορείς επιτέλους να πληρωθείς έργα που έχεις κάνει στο Δήμο του. Και πολλές φορές διαμαρτήρεται ότι είναι λίγα! Όπως επίσης και με την περίπτωση Επιτρόπου που πάντα βρίσκει λόγους για να κολλάει τους λογαριασμούς σε έργα που έχεις κάνει εδώ και ένα χρόνο. Αυτό το έμαθα πρόσφατα και αναρωτιώμουν γιατί μου κολλάει όλους τους λογαριασμούς. Και τώρα είμαι στο χείλος της καταστροφής εξ αιτίας του.