Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Πρόταση 14η: διαφάνεια στη διαδικασία προσλήψεων

Ως γνωστό, στην Ελλάδα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όταν αναζητά κάποιος εργασία, αφού ή και πριν περάσει από την «τυπική» διαδικασία συμμετοχής σε διαγωνισμούς, υποβολής αιτήσεων και βιογραφικών, αρχίζει την... ουσιαστική δουλειά. Ψάχνει δηλαδή μέσω γνωστών κάποιον ο οποίος θα μπορέσει, στην ιδανική περίπτωση εκ των έσω (ΜΕΣΑ δηλαδή από την επιχείρηση, την υπηρεσία, το ίδρυμα ή τον οργανισμό όπου επιδιώκει να εργαστεί), να προωθήσει με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα την υποψηφιότητά του. Αυτή η νοοτροπία ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει. Με την καθιέρωση, μέσω νομοθετικής ή και συνταγματικής ρύθμισης, έντυπων ή ηλεκτρονικών αιτήσεων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα οι οποίες θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά την ακόλουθη ΠΟΛΥ σημαντική ρήτρα: «Αν έχετε οιαδήποτε σχέση ή συγγένεια με κάποιον εργαζόμενο (της επιχείρησης, του οργανισμού, του ιδρύματος, της υπηρεσίας) παρακαλούμε δώστε λεπτομέρειες (όνομα και είδος σχέσης)». Κατ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαδικασία προσλήψεων και εξουδετερώνεται η πιθανή διαπλοκή μεταξύ υποψήφιου εργαζόμενου και «εσωτερικού» συνεργού του. Και διασφαλίζεται, στο μέτρο της ειλικρίνειας του υποψηφίου, η διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία αξιολόγησης και πρόσληψης.

Να προσθέσω ότι αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Αγγλία για παράδειγμα, στις application forms για διάφορα είδη εργασίας, το συναντάμε σε παραλλαγές με την εξής μορφή: «If you are related to or acquainted with an employee of the …(εδώ το όνομα της υπηρεσίας, του οργανισμού, της επιχείρησης ή του ιδρύματος)… please give details (name and nature of relationship)».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η παρακάτω πρόταση δεν αγγίζει κανέναν?

http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007_08_19_archive.html

Για το δικό μας Secret Combination! για το δικό μας Number One! Για την ΕΛΛΑΔΑ ρε γαμώto!

Από κάπου να αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν σε μια τάξη, γιατί τελικά μόνο τα δικονομικά λαμόγια των διαπλεκόμενων μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια αφού λαδώσουν δεξιά κι αριστερά, τι στο διάολο οι νέοι τις νομικής προσανατολίζονται μόνο για νομικοί συμβουλάτορες τις Ζήμενς, τους διεφθαρμένους μιζαδόρους? και το πως να κατοχυρώνουν τα σπιτάκια των καταχρεωμένων στις τράπεζες?

Έλεος τόση αποστροφή στο ΔΙΚΑΙΟ γιατί ταλαιπωρήθηκαν κι αυτοί και οι γονείς τους μέχρι να φέρουν σε πέρας τις σπουδές τους? με λίγη συμπαράσταση στους αδίκως κατατρεγμένους, πάνω σε αδιάσειστα στοιχεία, έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα για το επιζείν, ΚΑΙ! ΜΕ ΠΕΡΗΦΆΝΙΑ!