Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Πρόταση 13η: Κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις (πολεοδομία, περιβάλλον, υποβολή επενδυτικών σχεδίων, φορολογικά, εμπόριο κλπ.) να "σπάσουν" σε συγκεκριμένα "βήματα" που πρέπει να ακολουθηθούν από υπαλλήλους και πολίτες χωρίς να υπάρχουν "παράθυρα" ερμηνειών κατά το δοκούν: για κάθε βήμα να προβλέπεται συγκεκριμένη μέθοδος υποβολής "χαρτιών" (ποιος, πού, πότε, γιατί) και χρόνος διεκπεραίωσης ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΣ.

Η "αντικειμενική" αποτίμηση οικονομικών μεγεθών θα σπάσει τη δυνατότητα συναλλαγής: δείτε τί έγινε με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που σταμάτησε τη συναλλαγή έφορου με τον πολίτη για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Η διαδικασία να μπορεί να γίνει και "εξ αποστάσεως" (Internet) και ο αιτών να παίρνει ηλεκτρονικό πιστοποιητικό υποβολής δικαιολογητικών.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει:
  • στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών
  • κίνητρα απόδοσης των υπαλλήλων
  • "ηλεκτρονική" υποδομή των δημόσιων υπηρεσιών

ΚΥΡΙΩΣ απαιτείται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ του νομοθέτη...

10 σχόλια:

kpap είπε...

Πολύ ευστοχος νομίζω... Μια που όλα επαφίονται στη βούληση του νομοθέτη, μηπως θα έπρεπε να ανοίξουμε μια ενότητα με ιδέες για το πως μπορούμε να πιέσουμε για την υλοποίηση των ιδεών μας;

Διότι το να γράφουμε τις ιδέες μας είναι η μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι συνήθως το πρόβλημα...

marianaonice είπε...

Μπράβο σου! Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας μας, που είναι πολυδαίδαλη, θα βοηθούσε! Είναι μία πολύ καλή πρόταση αυτό αλλά ποιος θα την υλοποιήσει;;

katerina είπε...

Επειδή τι να κάνουμε πρέπει να λέμε και τα καλά, οφείλω να ομολογήσω ότι εδώ και τρία χρόνια έχει αρχίσει ένα γιγάντιο έργο στο ΥΠΕΣΔΔΑ και όχι μόνο, κωδικοποιήσης της νομοθεσίας και απλοποιησης των διαδικασιών.
Επίσης στα πλαίσια του Ευρωπαικού impact assessment στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει, επιχειρείται να μετρηθεί και η αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας με την έννοια βέβαια της μείωσης του διοικητικού κόστους και της διεκόλυνσς της επιχειρηματικότητας αλλά και της ποιότητας ζωής του πολίτη.
Το έργο είναι τιτάνιο, και λόγω της εμπλοκής πολλων Υπουργείων, αλλά και λόγω των διαφόρων συμφερόντων π.χ. συμβολαιογράφων και δικηγόρων που θίγονται άμεσα.
Υπάρχει η Εγκύκλιος του Πρωθυπουργού το 2006, η οποία ορίζει ότι η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων (νόμων, νομοσχεδιων, Π.Δ., ΚΥΑ)θα συνοδευεται από έκθεση διοικητικού κόστους. Η εγκύκλιος αυτή εφαρμόζεται μόνο από 2 Υπουργεία.
Επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και με τις Νομαρχίες, που ουσιαστικά οι αποφάσεις τους μπορπύν να θεωρηθούν ως δευτερογενές δίκαιο, που όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται.
Έχω αρκετά στοιχεία για όλη αυτή τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με ορίζοντα το 2013, αλλά νομίζω ότι σας κούρασα και το σεντόνι μου είναι ήδη πολύ μεγάλο.

τσότσος είπε...

Κατερίνα, πραγματικά ελπιδοφόρο το μήνυμά σου, δεν ξέρω όμως αν εννοούμε το ίδιο:
Θα ήθελα να υπάρχει η νομοθεσία που αφορά επενδυτικά σχέδια, πολεδομικά/περιβαλλοντικά κλπ. δηλ. όπου ο πολίτης έρχεται σε δούναι- λαβείν με δημ. υπάλληλους, να είναι "σπασμένη" σε διαδικασίες/ βήματα με ακριβή "προϊόντα", χρόνους κλπ. που τίποτε δεν θα εφαρμόζεται "κατά την κρίση" του υπαλλήλου.
Η Μαριάνα που είναι νομικός (σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια) μπορεί να μας πει αν αυτό γίνεται;
Αυτό που λές, Κατερίνα, έχει, φαντάζομαι σχέση με ηλεκτρονικής φύσης κωδικοποίηση;

marianaonice είπε...

Νομίζω Τσότσο ότι αυτό που λέει η Κατερίνα είναι ακριβώς αυτό που λέει το ποστ σου, δηλαδή η κωδικοποίηση των πολλών νομοθετικών διατάξεων για κάθε επί μέρους θέμα σε όλους τους τομείς, δηλαδή κωδικοποίηση των διατάξεων των πολεοδομικών, των διατάξεων για τις μισθώσεις ακινήτων, των διατάξεων για το ασφαλιστικό κλπ.καθώς και η ένταξη των διαφόρων εγκυκλίων και αποφάσεων των υπηρεσιών που εφαρμόζονται ως δευτερογενές δίκαιο σε ένα ενιαίο σχέδιο για κάθε τομέα. Σίγουρα είναι τιτάνιο έργο και απαιτεί χρόνο. Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Η κωδικοποίηση των διατάξεων και των αποφάσεων των υπηρεσιών θα βοηθήσει σ΄ αυτό που εσύ θα επιθυμούσες δηλαδή στην αντικειμενική και ακριβή διαδικασία με συγκεκριμένα στάδια, χωρίς να εφαρμόζεται κάθε φορά ο νόμος "κατά την κρίση" του υπαλλήλου, όχι όμως από μόνο του και μόνο με την κωδικοποίηση. Εκεί υπεισέρχεται και νομοθετικό έργο, με επί μέρους διατάξεις που θα εξασφαλίζουν περισσότερη ακρίβεια και διαφάνεια σε κάθε τομέα που ο πολίτης για την άσκηση και εξασφάλιση των δικαιωμάτων του αναγκάζεται να έρχεται σε πάρε-δώσε με τον εκάστοτε υπάλληλο.
Όλα θέλουν κατ΄ αρχήν πολιτική βούληση, στη συνέχεια χρήμα και τέλος χρόνο!!

katerina είπε...

Όχι τσότσο, δεν μιλάω για ηλεκτρονική κωδικοποιηση. Αυτό θα γινόταν πολύ πιο ευκολα. Μιλάω για πραγματική χαρτογράφηση όλων των νομων, Π.Δ. ή εγκυκλίων, που υπάρχουν για κάθε ένα θέμα, την αλληλεπικάλυψη τους και το σημαντικότερο, το διοικητικό κόστος που συνεπαγονται.
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε γιατί η Ευρωπαική ντιρεκτίβα είναι να μειωθεί το διοικητικό κόστος (διοικητικό άγος, το λένε οι trendy) που είναι μια ή πιο κλασική τροχοπέδη στην επιχειρηματικότητα.
Θα σου αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που σε λίγο καιρό θα διαφημιστεί πολύ στα ΜΜΕ. Η άδεια ίδρυσης επιχείρησης απαιτεί στην Ελλάδα 28 ημέρες. Ο μέσος ευρωπαικός όρος είναι 4-6 ήμέρες ενώ στην Πορτογαλία(best practice) μόνο 1 ημέρα.΄Υπάρχει δέσμευση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο, δημιουργίας επιχειρηματικού one stop shop. Φαντάσου ένα ΚΕΠ για επιχειρηματίες. Δηλαδή τι γίνεται;; Χαρτογραφείται και κωδικοποιείται όλη η γραφειοκρατική αλυσίδα που απαιτείται για την άδεια ίδρυσης, σε ποια νομοθεσία στηρίζεται, τι μπορεί να απλουστευτεί, που υπα΄ρχουν αλληλεπικαλύψεις, και πως μπορεί να γίνει η ηλεκτρονική επαφή των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι ο χρόνος θα μειωθεί σε 2-3 ημέρες.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Δεν ξέρω ποσο σαφής είμαι. Είναι και περιορισμένος ο χώρος....

τσότσος είπε...

Σαφέστατη, Κατερίνα, το ΚΕΠ για επιχειρηματίες είναι ίσως το αυγό του Κολόμβου, γράψτο σαν πρόταση (μήπως το έγραψες και δεν το είδα;).
Το θέμα είναι τί γίνεται με πολεοδομίες, εφορίες, εκεί σε θέλω...

katerina είπε...

Δεν έχει έννοια να το γράψω σαν πρόταση τσότσο. Είναι Πρωθυπουργική δέσμευση με deadline την Σ.Κ.
45 μάστορες και 60 μαθητάδες το επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.
Είναι ζήτημα ημερών η εξαγγελία του.
Εκτός αν μετά ισχυριστούμε ότι μας διαβάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Καραμανλής προσωπικά.
Δε είναι κακή ιδέα. Μετα θα δεχόμαστε και αιτήσεις ρουσφετιών από ψηφοφόρους που θα θέλουν να ενημερωθεί για το πρόβλημα τους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και μετά θα βάλουμε και moderation και θα τους ζητάμε μίζα για να δημοσιευσουμε το αίτημα τους. Pas mal.....
Ακους Τρύφωνα;;; Για προετοιμασε το τεχνολογικά.Εγώ προτιμάω να είμαι ο Θέμος. Ας παίξει κάποιος άλλος τον Μάκη.

Trifon Triantafillidis είπε...

Κατερίνα συμφωνώ, πρέπει να προστατέψουμε την πνευματική ιδιοκτησία μας από τους πολιτικούς, να χρεώνουμε χωριστή τιμή για τη υιοθέτηση μιας πρότασης και άλλη μεγαλύτερη τιμή για την εφαρμογή της.

Μετά ναι, πρέπει να ορίσουμε μια μίζα και να αρχίσουμε να σπονσοράρουμε τους πολιτικούς και τις θέσεις τους με το αζημίωτο, βεβαίως βεβαίως.

Κατόπιν αφού τους έχουμε εξαντλήσει οικονομικά, προτείνω να ιδρύσουμε δικό μας κόμμα. Σαν όνομα πως σας φαίνεται το:

Ορθόδοξος Συνασπισμός Επανιδρυτικών Αυτοοργανωτικών Ομίλων Ιδεών με Μηδενική Ανοχή στη Διαφθορά

Ανώνυμος είπε...

Η παρακάτω πρόταση δεν αγγίζει κανέναν?

http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007_08_19_archive.html

Για το δικό μας Secret Combination! για το δικό μας Number One! Για την ΕΛΛΑΔΑ ρε γαμώto!

Από κάπου να αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν σε μια τάξη, γιατί τελικά μόνο τα δικονομικά λαμόγια των διαπλεκόμενων μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια αφού λαδώσουν δεξιά κι αριστερά, τι στο διάολο οι νέοι τις νομικής προσανατολίζονται μόνο για νομικοί συμβουλάτορες τις Ζήμενς, τους διεφθαρμένους μιζαδόρους? και το πως να κατοχυρώνουν τα σπιτάκια των καταχρεωμένων στις τράπεζες?

Έλεος τόση αποστροφή στο ΔΙΚΑΙΟ γιατί ταλαιπωρήθηκαν κι αυτοί και οι γονείς τους μέχρι να φέρουν σε πέρας τις σπουδές τους? με λίγη συμπαράσταση στους αδίκως κατατρεγμένους, πάνω σε αδιάσειστα στοιχεία, έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα για το επιζείν, ΚΑΙ! ΜΕ ΠΕΡΗΦΆΝΙΑ!