Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Και τώρα τι κάνουμε παιδιά;

Καταρχήν ένας απολογισμός. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς αλλά όταν αρχίσαμε την ιδέα αυτή πέντε-έξη άνθρωποι πριν δυο-τρεις βδομάδες, εγώ δεν περίμενα να εξελιχθούν τα πράγματα τόσο καλά, και ποσοτικά και ποιοτικά.

Ποσοτικά όσο αφορά την συμμετοχή των φίλων που μας δηλώσαν την συμπαράστασή τους, καταθέσαν προτάσεις, διέδωσαν την ιδέα αυτή, γενικά βοήθησαν. Ξέρουμε ότι υπάρχουν και άλλοι εκεί έξω που δεν δηλώσαν φωναχτά «παρών» αλλά είναι μαζί μας.

Ποιοτικά όσο αφορά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Πολλές από αυτές είναι φανερό ότι έχουν γίνει από ανθρώπους που είναι ειδικοί στον αντίστοιχο τομέα, ότι αφορούν το αντικείμενο της δουλειάς τους ή της κοινωνικής συνεισφοράς τους. Δεν είναι λόγια του αέρα, είναι μέτρα εφαρμόσιμα, χειροπιαστά.

Ένα δεύτερο ποιοτικό στοιχείο που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι ότι χωρίς κανονισμούς, καταστατικά, διαδικασίες, ψηφοφορίες, οι συμμετέχοντες εδώ βρήκαν τρόπο να συνεννοηθούν και να βγάλουν ένα αποτέλεσμα. Πολιτισμένα, δημοκρατικά και όμορφα, φτου να μην ματιαχτούμε.

Με άλλα λόγια μέχρι εδώ πολύ καλά.

Τα επόμενα βήματα, τι κάνουμε τώρα;

Καταθέτω εδώ τον προσωπικό μου προβληματισμό, ας πούμε όλοι την γνώμη μας και μετά να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα να βγάλουμε μια συνισταμένη των απόψεων που θα διατυπωθούν. Τα βήματα που βλέπω ότι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι τα ακόλουθα:
  1. Να ρίξουμε όλοι μας μια ματιά στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, να κάνουμε την κριτική μας και να δούμε που μπορούν αυτές να τροποποιηθούν. Οι συντάκτες των προτάσεων να αξιοποιήσουν την κριτική αυτών των προτάσεων και να τις επαναδιατυπώσουν ώστε να γίνουν πληρέστερες. (Προσωπικά ομολογώ ότι για κάποιες από αυτές δηλώνω άγνοια για τις τεχνικές λεπτομέρειες π.χ. για τις πολεοδομίες, για τα δάση, για τις άλλες θα προσπαθήσω. Μήπως θα μπορούσαμε να καλέσουμε ειδικούς να μας πουν την γνώμη τους;)
  2. Να ερευνήσουμε την δυνατότητα η πρωτοβουλία μας αυτή να πάρει μεγαλύτερη δημοσιότητα. Να αξιοποιήσουμε επαφές με ΜΜΕ, τύπο; Θα ήταν πολύ θετικό την προσπάθεια μας να την πλαισίωναν και να την υποστήριζαν περισσότερα άτομα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για την διάδοση της ιδέας στο διαδίκτυο;
  3. Να απευθύνουμε τις προτάσεις στα κόμματα και σε φορείς. Μια ιδέα είναι σε πρώτο στάδιο να στείλουμε από ένα email σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και σε δεύτερο στάδιο να κάνουμε επαφή με τα κόμματα. Στο πρώτο στάδιο να ενημερώνουμε για την πρωτοβουλία μας τους βουλευτές, και στο δεύτερο στάδιο να ζητούμε από τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί. Τι λέμε για αυτό; Υπάρχει μήπως κάποιο άλλο στάδιο πριν για καλύτερη προετοιμασία της κίνησης αυτής; Πόσο έτοιμοι νοιώθουμε;
  4. Υπάρχει από την αρχή η διατυπωμένη ιδέα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Προσωπικά πιστεύω ότι σήμερα δεν θα βοηθούσε πολύ. Έτσι πως είναι σήμερα τα πράγματα, κρίνω ότι στην Αθήνα δεν θα συγκέντρωνε παραπάνω από 50-100 άτομα, δεν θα είχε σπουδαία αποτελέσματα. Άλλες απόψεις;

Αφήστε την δική σας γνώμη είτε στα σχόλια αυτής της ανάρτησης είτε σε μια νέα ανάρτηση.

Διαδικαστικά να ενημερώσω, ότι η νομενκλατούρα που διαχειρίζεται το blog αυτό αποφάσισε ότι πέρα από την κατάθεση των συγκεκριμένων προτάσεων, όλοι οι συντάκτες του ιστολογίου μπορούν να αναρτούν τις απόψεις τους σε κείμενα που βάζουν κάτω από τις ετικέτες «κείμενα» ή «απόψεις», φυσικά μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης για προτάσεις ενάντια στη διαφθορά.

14 σχόλια:

blogger είπε...

Αν μου επιτρέπετε να κάνω μια πρόταση.
Μπορείτε ως ομάδα και αφού συνθέσετε τις προτάσεις σας σε ένα ενιαίο κείμενο με ενότητες, να καλέσετε εκπροσώπους φορέων και κομμάτων σε μια εκδήλωση - διάλογο αν θέλετε, έτσι ώστε να εμπλουτιστούν ακόμη περισσότερο οι θέσεις αυτού του blog και να "υποχρεώσετε" και για κάποιες "δεσμεύεις" τις Αρχές του τόπου μας κλπ κλπ

blogger είπε...

Κυρίως θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να δω παρόντες τους αρχηγούς των κομμάτων...

Trifon Triantafillidis είπε...

@Krogias

Έχεις δίκιο, το να γίνουν οι προτάσεις ένα ενιαίο κείμενο είναι απαραίτητο (π.χ. σε Acrobat Reader)ώστε να μπορέσουν να διανεμηθούν εύκολα. Για την εκδήλωση το βρίσκω πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να βάλουμε στην ίδια αίθουσα τους αρχηγούς των κομμάτων, καλά θα ήτανε αλλά ...

Αυτό που λες έγινε πριν λίγες εβδομάδες στο μέγαρο μουσικής (νομίζω μόνο Καραμανλής Παπανδρέου) αλλά εκεί την εκδήλωση την οργανώσαν άλλοι, ο νοών νοείτω.

Θεωρώ πιο ρεαλιστικό το να μπορέσουμε να πάρουμε δηλώσεις από τα γραφεία τύπου ή τους εκπροσώπους, και μετά ίσως από στελέχη. Τι λέτε οι υπόλοιποι;

NdN είπε...

@Krogias

Πιστεύω ότι η πρόταση σου είναι καλή, αλλά είναλίγο νώρίς ακόμα.
Υπάρχουν 16 προτάσεις, που έχουν κατατεθεί από 7-8 άτομα και μερικές δεκάδες σχόλια. Γενικά είναι αλήθεια ότι έχουμε μεγάλη ανταπόκριση, αλλά είμαι της άποψης ότι για να δούμε πως πάει το blog πρέπει να τρέξει για 3-6 μήνες. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου στην προσπάθεια αυτή και μετά να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Αν δούμε ότι συνεχίζει έτσι τότε παίρνουμε και εμείς πιο πολλές πρωτοβουλίες.

Συγγνώμη αν είμαι πιο συγκρατημένος, αλλά έτσι πιστεύω. Εάν ωστόσο υπάρχει άλλη άποψη στην ομάδα, τότε φυσικά και θα υποστηρίξω ότι αποφασίσουμε.

Καλό βράδυ σε όλους!

Ναπoλέων είπε...

Νομίζω πρέπει να δουλέψουμε καλά το (1) με στόχο το (3).
Τά αλλα τα βλέπω πρόωρα και ειδικά την διαμαρτυρία άνευ αποτελέσματος. Γίνονται τόσες διαμαρτυρίες, πορείες...

Ειδικώτερα νομίζω πως πρέπει:

1. Να ταξινομηθούν οι προτάσεις και τα σχόλια ή συμπληρωματικές προτάσεις ΚΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
Κι αν υπάρχουν 1-2-3 διαφορετικοί τομείς στο ίδιο υπουργείο να ταξινομηθούν σε "υποκεφάλαια".

2. Να μελετηθούν καλά από όμάδες "εργασίας" με επικεφαλής αυτόν που έκανε την βασική πρόταση και όσους άλλους θέλουν να έχουν γνώμη πάνω στο συγκεκριμένο τομέα.

3. Να "ξενεταριστούν" τα θέματα/μέτρα σε κάθε τομέα και να απαλαγούν από πολλές αιτιολογήσεις και θεωρίες.
Σαν ένα καλό μέγεθος θα θεωρούσα την μία σελίδα (ή λιγότερο) κατά υπουργείο (ή τομέα υπουργείου) όχι παραπάνω. Να είναι δηλαδή "ξερές" προτάσεις για άμεση εφαρμογή, έστω κι αν προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση, γενικές μεν αλλά εφαρμόσιμες προτάσεις όχι γενικοί στόχοι.

4. Να τεθούν στην κρίση όλων για τελικό «χτένισμα», παρατηρήσεις, τελικά σχόλια.

5. Να σελιδοποιηθούν και διαμορφωθούν σε ευανάγνωστες ενότητες, σε "τυπογραφική" φόρμα. [Μπορώ να βοηθήσω πολύ σ' αυτό]

6. Να σταλούν ηλεκτρονικά σέ βουλευτές και κόμματα, ΜΜΕ, κοινωνικούς φορείς και, άν βρίσκαμε και το χρήμα, μεταξύ μας καλλίτερα παρά από χορηγό, να τυπώναμε καμμιά 300αριά ανττίτυπα.

7. Αφού αφήσουμε να «βράσει» λίγο τό θέμα, να οργανώσουμε μια δημόσια συζήτηση κάπου, κατά προτίμηση σε δωρεάν αίθουσα π.χ. Πανεπιστήμιο, Πν. Κέντρο Δήμου Αθ., ΕΣΗΕΑ κ.α. με "ουδέτερο" πάνελ.

8. Ως χρονοδιάγραμμα βλέπω:
α. Τελική διαμόρφωση προτάσεων μέχρι των Βα'ί'ων (20/4)
β. Έκθεσή τους στο μπλογκικό "κοινό" μέχρι του Θωμά (4/5)
γ. Τελική διατύπωση κειμένων μέχρι 11/5
δ. Αποστολή στους παραλήπτες μέχρι 18/5
ε. Δημόσια συζήτηση (προκαθορισμένη από καιρό και ανακοινωμένη στο τελικό κείμενο) Δευτέρα 2/6

Στο μεταξύ ένα team (2-3 άτομα) θα διεκπεραιώσουν τις επαφές για αίθουσα, «πανελίστες», εξοπλισμό, χρηματοδότηση, τυχόν εκτύπωση (για το κοινό που θά ρθει και δεν έχει ίντερνέτ)
Και βέβαια να ορισθεί ΕΝΑΣ εκπρόσωπος Τύπου κι ένας αναπληρωτής του, που θα πρέπει να μάθουν τις τελικές προτάσεις "απ' έξω κι ανακατωτά"...

Όλα ωραία και καλά, εκτός κι αν ο Καραμανλής ...μπουμπουνίξει τίποτε εκλογές απόπασχα... (εγώ δεν το θεωρώ τόσο απίθανο, όσο ακούγεται).

Ας πούν κι οι άλλοι συναγωνιστές και συναγωνίστριες τη γνώμη τους πάνω σ' αυτά.

Ναπoλέων είπε...

Y.Γ.

Αν προκριθεί κάτι τέτοιο ή ανάλογο, δηλώνω συμμετοχή στις "ομάδες εγασίας":
1. Παιδεία (που έχω υποβάλει και πρόταση)
2. Δημόσια Έργα, που έχω σοβαρή εμπειρία
3. Υπ. Οικονομικών (Φορολογικό καθεστώς)

Επίσης στο οργανωτικό «team» της συζήτησης και στην τελική, λεκτική, επεξεργασία των κειμένων.

Καλό μας κουράγιο.

Christos Moissidis είπε...

Να προσθέσω κι εγώ το σχόλιό μου...

Θα συνταχθώ με την άποψη του NdN και αφού έχουμε αρκετό υλικό στα χέρια μας, όχι σε 1 / 2 / 3 ή 5 θέματα μόνο, να υπάρξει μία συνάντηση μεταξύ μας (συγγραφέων / σχολιαστών / ενδιαφερόμενων που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή), να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, το οποίο, τόσο γλαφυρά περιγράφει ο Ναπολέων.

Διαφωνώ όμως στο χρονοδιάγραμμα που περιγράφει, γιατί περίπου στο Πάσχα, θα έχουμε το θέμα των Σκοπίων που θα μας απασχολήσει και έπειτα... ήδη από τα μέσα Μαϊου, το βλέμμα όλων θα είναι στραμμένο προς το καλοκαίρι και τις διακοπές. Άρα, έχουμε όλο τον χρόνο στην διάθεσή μας και να συζητήσουμε και να συναντηθούμε και να παρουσιάσουμε περισσότερες προτάσεις ούτως, ώστε από Σεπτέμβριο - όταν η ελληνική πραγματικότητα γυρνά στην καθημερινότητά της - να παρέμβουμε με πιο συντεταγμένη δυναμική.

Ερώτηση: Θα μπορούσε να γίνει άμεσα; Αυτό θα ήταν το καλλίτερο, όμως, έχουν μαζευτεί τόσα και αναφέρομαι στα γεγονότα της επικαιρότητας που, πολύ φοβάμαι, σοβαρές προσπάθειες σαν και την δική μας, να καπελωθούν.

τσότσος είπε...

Τρύφωνα, εφικτό και εφαρμόσιμο είναι να επεξεργαστούμε ο καθένας τις προτάσεις μας σύμφωνα και με το πνεύμα των σχολίων και να τις στείλουμε σε μορφή pdf σε όλουε τους βουλευτές/κόμματα (αν ανταποκριθεί ο Καρούνος από ΠΑΣΟΚ θα είναι καλό).
Συνέντευξη, εκπρόσωπος κλπ. που προτείνει ο Ναπολέων είναι ωραίες ιδέες αλλά, κατά τη γνώμη μου, δύσκολα εφαρμόσιμες.
Σαν χρονοδιάγραμμα προτείνω να περιμένουμε μέχρι το Πάσχα.

Ναπoλέων είπε...

Θα επιμείνω στην πρότασή μου ("κόντρα", ας πούμε, στον Τσότσο) γιατί νομίζω το, πράγματι δυσκολότερο, εγχείρημα δημόσιας «έκθεσής» μας θα έχει άλλης κλίμακας επίδραση από απλή υποβολή προτάσεων.
Δεν περιμένω, ούτε και κανείς άλλος υποθέτω, να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας τα κόμματα, ιδίως τα "κυβερνητικά" λεγόμενα, όσο σωστές και καλοχτισμένες κι αν είναι, διότι δυστυχώς, η πρώτη, και συνήθως καταλυτική, σκέψη που κάνουν είναι:
«Ποιοί είναι αυτοί;;; Τί παριστάνουν; Τί εκπροσωπούν;» Τέτοια...
Ενώ μια δημόσια «έκθεση», που δεν είναι δα και ακατόρθωτη, θά πάρει άλλη διάσταση. Ειδικά γιατί θα έχει προηγηθεί η υποβολή των προτάσεων "αρμοδίως".

Και, τώρα που τό ξανασκέφτομαι, ...παίρνω πίσω το χρονοδιάγραμμα που πρότεινα και συντάσσομαι με την γνώμη του Χρήστου Μ. για Σεπτέμβριο, ή ακόμα καλλίτερα, σύμφωνα με το σκεπτικό του, μέσα Οκτωβρίου. Να έχει καταλαγιάσει και η βαβούρα του ανοίγματος των Σχολείων. Και το ...μάλε-βράσε τυχόν εκλογών.

************
Κάτι προσωπικό για τον Χρ.Μω.

Η Γιασμίνα Μωϋσίδου έχει παντρευτεί τον γυιό μου.
Μήπως είμαστε και συμπεθέροι και δεν το ξέρουμε;;;

Ναπολέων,

Παπαδόπουλος κατά τα λοιπά...

Christos Moissidis είπε...

Συγνώμη για το προσωπικό σχόλιο από όλους σας...

Ναπολέων, το timing ως πρακτική, (με αυτές τις λίγες γνώσεις που έχω και ως νεότερος και σίγουρα με λίγοτερη εμπειρία από εσένα)είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό για την θετική ή αρνητική εξέλιξη μιας πρωτοβουλίας λόγου χάρη, ή προσπάθειας, σαν και την δική μας.

Τι θέλω να πω: Σημασία, δεν έχει μόνο το τι έχεις να πεις, αλλά και πότε θα το πεις. Δεν είμαι ιδιαίτερα γνώστης του αντικειμένου, όμως, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, νομίζω ότι πρώτα θα πρέπει να ενδυναμώσουμε αυτό που έχουμε στα χέρια μας, τις προτάσεις μας, τις σκέψεις και το γεγονός ότι βρεθήκαμε μαζί και έπειτα, να επιλέξουμε τον πιο σωστό χρόνο. Θέλεις το Πάσχα; Δεν έχω καμμία αντίρρηση. Θέλεις τον Αύγουστο; Πάλι το ίδιο.

Αν νομίζεις ότι κάνω λάθος, το δέχομαι...

---

Σε ό,τι αφορά την κ. Μωϋσίδη... αμφιβάλλω αν είμαστε συγγενείς, καθ' ό,τι τα οικογενειακά έγγραφα και οι πληροφορίες από την Τουρκία, δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη συγγενών των παππούδων μου, με το ίδιο επίθετο.

Κρίμα πάντως, γιατί πάντα μας αρέσουν οι άνθρωποι με πολύ "δυνατό" πνεύμα:)

marianaonice είπε...

Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς ακόμη για περαιτέρω προς τα έξω κοινοποίηση των προτάσεών μας! Το πρόβλημα είναι η διαφθορά και πιστεύω ότι αυτή ξεκινάει πρώτα από τη μη λειτουργία των θεσμών!! Αυτό φέρνει την κατρακύλα σε όλους τους τομείς στη συνέχεια! Και όσο αφορά τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία θεωρώ ότι το παιχνίδι είναι χαμένο με τα πρόσωπα που είναι τώρα μέσα. Θεωρώ ότι το πρώτο που πρέπει να λειτουργήσει σ΄ αυτή τη χώρα είναι ο θεσμός της Δικαιοσύνης! Από εκεί ξεκινά η διαφθορά φίλοι μου! Αν όλοι αυτοί που καταδυναστεύουν τη ζωή μας, είτε είναι Κράτος, είτε ο πιο μικρός απατεώνας και εγκληματίας, εφόσον ξέρουν τις αδυναμίες του συστήματος απόδοσης δικαίου, δεν έχουν λόγο να μην εγκληματίσουν σε βάρος των υπολοίπων! Δεν ξέρω αν διαβάσατε την επίθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Επικρατείας με τον τίτλο "Κράτος Δικαστών"!! Λοιπόν το μόνο σήμερα που τους χαλάει λίγο τη ...σούπα είναι το Δικαστήριο αυτό, που λόγω της φύσης του, οι δικαστές του διορίζονται απευθείας εκεί και δεν έχουν ανάγκη προαγωγών!! Γι΄ αυτό και κάποιες φορές αντιδρά σθεναρά στην κρατική αυθαιρεσία!! Ετοιμάζονται να βάλουν χέρι και εκεί! Θα καταργήσουν την αρμοδιότητά του να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων!! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;; Θα ψηφίζουν ό,τι θέλουν χωρίς έλεγχο! Θα αφαιρέσουν ΄και από τα Δικαστήρια της ουσίας τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Θα φτιάξουν λέει ...ειδικό Δικαστήριο για το σκοπό αυτό!!
Ετοιμάζω μία πιο σαφή μελέτη και θα την αναρτήσω εν καιρώ για τη Δικαιοσύνη!! Από εκεί ξεκινά η διαφθορά και η αυθαιρεσία!! Έχει καταργηθεί η τρίτη εξουσία του Συντάγματος, και δεν το πήραμε ...χαμπάρι!!!
Να είστε καλά.

marianaonice είπε...

Έχω κάνει και ένα σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση της Κατερίνας, που εκθέτω ένα άλλο πρόβλημα της Δικαιοσύνης που ξεκίνησε ως παραχώρηση ανεξαρτησίας και αυτοδιοίκησής της και κατάντησε πληγή της!!

kpap είπε...

Παιδιά θα το θεωρούσατε σκόπιμο να ξεκινήσουμε από την οργάνωση των προτάσεων σε ενότητες (πιθανόν ετικέτες στο blog) ώστε να μελετηθούν καλύτερα; (Αυτό που πρότεινε ό φίλος Ναπολέον δηλαδή...)

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά... και αν γίνεται ας κάνουμε ένα τηλε-conference όλοι μαζί ή ανα ομάδες για να δουλέψουμε καλύτερα...ασ μη πάμε σε κεντρική εκδήλωση χωρίς να έχουμε καν μιλήσει στο τηλ...

Ανώνυμος είπε...

Έχετε σκεφτεί να φτιάξετε ένα debatepedia (http://wiki.idebate.org/index.php/Debatepedia:About) σαν πλατφόρμα για τη βελτίωση των προτάσεων?