Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Πρόταση 11.1: Πολεοδομία και συστήματα πληροφορικής

Ακούμε συχνά ότι η πολεοδομία είναι πρωταθλήτρια της διαφθοράς. Οι λόγοι είναι σύμφωνα με τα σχόλια της πρότασης 7 η έλλειψη μηχανικών και η φυσικά η έλλειψη μηχανοργάνωσης. Η έλλειψη μηχανικών δημιουργεί καθυστερήσεις στην έγκριση των μελετών και όπου υπάρχει καθυστέρηση... υπάρχει το γρηγορόσημο. Επιπλέον, η πλημμελής εξέταση των οικοδομικών μελετών είναι πρόβλημα.

Άρα το κρίσιμο μέγεθος εδώ είναι ο χρόνος επεξεργασίας της μελέτης.

Προτείνουμε ένα σύστημα/υπηρεσία υποδοχής των φακέλων (μιά γραμματεία) σε κάθε πολεοδομία. Οι φάκελοι καταγράφονται και μπαίνουν σε σειρά προτεραιότητας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα αναθέτει αυτόματα κάθε φάκελο στον επόμενο διαθέσιμο μηχανικό ο οποίος και πρέπει να τον επιστρέψει με τεκμηριωμένη απάντηση σε συγκεκριμένο διάστημα (ανάλογα με το μέγεθος του έργου).

Υπάρχουν δηλαδή δύο ουρές φακέλων, μία ουρά για την ανάθεση (γραμματεία) και μία για την διεκπεραίωση (μηχανικός).

Έτσι:

  • κάθε μηχανικός έχει στη διάθεση του ικανό διάστημα για σωστή μελέτη του φακέλου
  • δεν έρχεται σε επαφή με τον εργολάβο (αλλά ακόμη και αν έρθει η οικοδομική άδεια θα εκδοθεί στην προκαθορισμένη ημερομηνία)
  • η παρατηρήσεις-αλληλογραφία με τους εργολάβους/μηχανικούς είναι καταγεγραμμένη στο σύστημα
  • οι δύο ουρές του συστήματος παρακολουθούνται κεντρικά (πχ Δήμος/υπουργείο) και γίνονται προσλήψεις προσωπικού που αντικατοπτρίζουν πραγματικές ανάγκες

Κάτι άλλο που πρέπει να γίνει στην πολεοδομία; Υπάρχουν στην παρέα γνώστες του θέματος?

Στο περιεχόμενο συνέβαλαν με τα σχόλια τους:
ikor , Matrix , tractatus , τσότσος

5 σχόλια:

diib είπε...

Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί πρέπει ο μηχανικός -υπάλληλος της πολεοδομίας- να αποφανθεί ως προς την αρτιότητα της μελέτης που εκπόνησε συνάδελφός του μηχανικός (πολλές φορές περισσότερων τυπικών προσόντων). Θεωρούνται κατά τεκμήριο ικανότεροι μηχανικοί όσοι εργάζονται στη πολεοδομία; Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έδωσε σε όλους τους μηχανικούς ακριβώς την ίδια άδεια άσκησης επαγγέλματος. Θεωρώ αυτονόητο, ότι ο μηχανικός που υπογράφει την άδεια πρέπει να έχει την αποκλειστική ευθύνη της ορθότητάς της. Η πολεοδομία πρέπει απλά να ελέγχει την πληρότητα του φακέλου (ότι δηλαδή έχουν κατατεθεί όλες οι άδειες). Στην Γαλλία –όπως με έχουν πληροφορήσει- η άδεια ανέγερσης οικοδομής εκδίδετε αυθημερόν. Το μόνο που ελέγχει η πολεοδομία είναι τα αρχιτεκτονικά (όψεις) για να βεβαιωθεί πως τηρούνται οι αρχιτεκτονικοί όροι της περιοχής που θα γίνει η ανοικοδόμηση. Για όλα τα υπόλοιπα αποκλειστική ευθηνή έχουν οι μηχανικοί που εκπονούν τις μελέτες. Μπορείτε να φανταστείτε την εφαρμογή τέτοιου μέτρου στη Ελλάδα; Δεν νομίζω + ο λόγος είναι απλός. Θα απλούστευε τόσο τη ζωή μας που θα φοβόμασταν μήπως γίνει ‘ανιαρή’.

kpap είπε...

Ο ρόλος του ελέγχου είναι υποθέτω η προστασία του δημόσιου συμφέροντος (τήρηση του αντισεισμικού κανονισμού, των στατικών κλπ) - δεν επεμβαίνουν στο που θα μπεί το μπάνιο και που η κουζίνα :-)

Αλλά όπως και να 'χει συμφωνείς ότι κάποιος ειδικός πρέπει να ελέγχει την πληρότητα του φακέλου/μελέτης.

Αρα υποθέτω ότι δε διαφωνείς με την παραπάνω πρόταση. Επειδή φαίνεσαι να έχεις ενδιαφέρον/εμπειρία στο θέμα, θα ήθελες να προσθέσεις κάτι που ίσως μειώσει τη διαφθορά στις πολεοδομίες;

diib είπε...

Είναι τόσο απλό. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Για παράδειγμα, οι πολεοδομίες έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν πολύ περισσότερες εργασίες από όσες μπορούν. Ασχολούνται με τα στατικά, τα ηλεκτρομηχανολογικά, τα φορολογικά κλπ για ποιο λόγο? ποιες παραπάνω γνώσεις έχουν από τους μηχανικούς που αναλαμβάνουν να εκπονήσουν τις μελέτες για την ανοικοδόμηση των κτιρίων? Έχεις δει ποτέ να υπάρχει κατασκευαστικό πρόβλημα σε κτήριο και να ζητηθεί ευθύνη από τον μηχανικό της πολεοδομίας που έλεγξε τον φάκελο? Εμένα δεν με βοηθάει να νοιώσω ασφαλέστερα το γεγονός ότι έκανε ‘έλεγχο’ του φακέλου κατάθεσης της οικοδομικής μου αδείας η πολεοδομία. Ο μηχανισμός είναι στημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να καλλιεργείται η διαφθορά. Από περιέργεια, έχεις αναρωτηθεί βάση ποιας λογικής στήθηκε η νομοθεσία που αφορά στους ημιυπαίθριους χώρους? Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων είναι όμηροι (εν γνώση τους ή εν αγνοία τους) της πολεοδομίας. Δεν νομίζω πώς υπάρχει πιο σίγουρο έσοδο για το κράτος –όταν το αποφασίσει- από την επιβολή του πρόστιμου της ανέγερσης και της διατήρησης αυθαίρετης κατασκευής!

lokin είπε...

Συμωνώ απόλυτα με τον diib. Και προσθέτω εναν ακομα λογω της υπαρξης της διαφθοράς.
Η βλεψη της εκαστοτε εξουσίας για
2η και 3η κλπ τετραετία.Εκει γινεται ολη η ανέχεια και η συναλαγή.
Πρόταση: Μια τετραετία μονον στην οποιαδηποτε εξουσία(δημοτικη-νομαρχιακη κλπ) και ταυτοχρονα αμεσος ελεχγος αυτης απο τον λαό.

Ανώνυμος είπε...

Η παρακάτω πρόταση δεν αγγίζει κανέναν?

http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007_08_19_archive.html

Για το δικό μας Secret Combination! για το δικό μας Number One! Για την ΕΛΛΑΔΑ ρε γαμώto!

Από κάπου να αρχίσουν τα πράγματα να μπαίνουν σε μια τάξη, γιατί τελικά μόνο τα δικονομικά λαμόγια των διαπλεκόμενων μπαινοβγαίνουν στα δικαστήρια αφού λαδώσουν δεξιά κι αριστερά, τι στο διάολο οι νέοι τις νομικής προσανατολίζονται μόνο για νομικοί συμβουλάτορες τις Ζήμενς, τους διεφθαρμένους μιζαδόρους? και το πως να κατοχυρώνουν τα σπιτάκια των καταχρεωμένων στις τράπεζες?

Έλεος τόση αποστροφή στο ΔΙΚΑΙΟ γιατί ταλαιπωρήθηκαν κι αυτοί και οι γονείς τους μέχρι να φέρουν σε πέρας τις σπουδές τους? με λίγη συμπαράσταση στους αδίκως κατατρεγμένους, πάνω σε αδιάσειστα στοιχεία, έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερα για το επιζείν, ΚΑΙ! ΜΕ ΠΕΡΗΦΆΝΙΑ!