Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Πρόταση 10η: Απολογισμός-αξιολόγηση

Κάθε τέλος του χρόνου αλλά και, μετά τη λήξη θητείας σε όργανα, θα πρέπει να υπάρχει καθιέρωση απολογισμού και αξιολόγησης του έργου είτε πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο είτε για Υπουργό. Πέρα απο τον οικονομικό απολογισμό θα πρέπει να καταγράφεται η αποτελεσματικότητα, η καινοτομία, η συλλογικότητα και η ικανότητα διαχείρισης όσων καταλαμβάνουν θέσεις που προϊσταται ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, όταν πρόκεται για συναλλαγή με με κοινό θα πρέπει να υπάρχει και η έξωθεν καλή ή κακή μαρτυρία όλων των πολιτών μέσω κατάθεσης παραπόνων ή επιβράβευσης. Αυτά μπορεί να τα επεξεργάζεται επιτροπή η οποία θα ανακυκλώνεται προς αποφυγή της διαφθοράς των προσώπων.
Ενας άλλος τρόπος διασφάλισης της διαφάνειας είναι τα πρακτικά που τηρούνται σε επιτροπές ή σε συνεδριάσεις να αναρτώνται στο διαδίκτυο και να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου.
Ανάρτηση στο διαδίκτυο/δημόσια υπηρεσία του τρόπου που ο πολίτης μπορεί να προμηθεύεται βεβαιώσεις ή άλλου τύπου έγγραφα, καθοδήγηση για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί και χρονοδιάγραμμα εξυπηρέτησης.

6 σχόλια:

Trifon Triantafillidis είπε...

Ο απολογισμός και η αξιολόγηση είναι μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα των διοικήσεων και ίσως να πρέπει να συνδέεται και με την εξέλιξη των αυτών που ασκούν την διοίκηση.

Το πρόβλημα εδώ είναι ποιός κάνει την αξιολόγηση. Μέτρα όπου οι προιστάμενοι αξιολογούσαν τους υπαλλήλους μιας υπηρεσίας συνήθως κατέληγαν να βαθμολογούνται όλοι με άριστα και έτσι το μέτρο να αχρηστεύεται στην πράξη.

tractatus είπε...

Πράγματι αυτό γινόταν στις δημόσιες υπηρεσίες...λογικά και σήμερα πρέπει να γίνεται. Για να αποφευχθούν, ωστόσο, τα προβλήματα για τα πρόσωπα που κάνουν την αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα προκύπτει μετά απο κλήρωση. Το υπάρχον μέτρο είναι αναχρονιστικό με την έννοια οτι όποιος προϊσταται κρίνει ανάλογα με τη συμπάθεια και επομένως υποκειμενικά. Μια αντιπροσωπευτική επιτροπή θα ήταν πιο αποδοτική στο θέμα της αξιολόγησης.

ikor είπε...

Φυσικά θα βοηθήσει η αξιολόγηση. Αρκεί να αξιοποιείται ως εργαλείο που βελτιώνει συστήματα και όχι σαν λίστα αποδιοπομπαίων τράγων.

Και ο απολογισμός είναι εξίσου σημαντικός, γιατί βελτιώνει τον επόμενο Προϋπολογισμό. Βλέπεις ποιοι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και ποιοι όχι.

Όμως αξιολόγηση και απολογισμός χωρίς κίνητρα για όσους ξεχωρίζουν δε νοείται!

Το ποιος θα τα κάνει αυτά είναι σίγουρα ένα θέμα. Οι ανεξάρτητες επιτροπές-αρχές φαίνονται μια καλή λύση.

tractatus είπε...

ikor πρέπει να μάθουμε να δίνουμε λόγο και να κρινόμαστε χωρίς τις 'ευφευρετικές' συνεχώς δικαιλογίες στις οποίες έχουμε εξασκηθεί ως λαός και ως νομοθεσία...Σαφώς είμαι υπέρ των κινήτρων. Το έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο στο blog μου. Ο Ελληνας πάσχει απο μη επιβράβευση αλλά και απο μη προσδιορισμό στόχου. Με αυτά ίσως τελικά να μάθαινε να 'παίζει μπάλλα'...δηλαδή να συνεργάζεται: Εξού και τόση διαφθροά διαδεδομένη

bready είπε...

Ο απολογισμός μιας δουλειάς είναι καλός, εφ' όσον έχει προηγηθεί δουλειά με τον εαυτό μας και ξέρουμε -κατά το δυνατόν- ποιοί είμαστε και τι θέλουμε, χωρίς συμπλέγματα και εγωισμούς. Διαφορετικά έχει πολλαπλές αναγνώσεις και εκεί στηρίζονται όλοι όσοι τους πραγματοποιούν με κάθε τέλος θητείας.

Τώρα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, δεν είναι κακό να είναι υποκειμενική, άλλωστε δεν είναι δυνατόν και να μην είναι, άνθρωποι είμαστε, αρκεί να είναι εν πρώτοις αξιοκρατική: δηλαδή, μεταξύ δύο ανθρώπων που έχουν ακριβώς τα ίδια προσόντα, είναι φυσικό να επιλέξεις τον φίλο σου, ή αυτόν που σου ταιριάζει περισσότερο και σαν χαρακτήρας, αλλά όταν έχουμε κάποιον που έχει σαφώς περισσότερα προσόντα από κάποιον άλλο, ακόμα κι αν ο άλλος είναι δικός μας, φίλος, γνωστός γνωστού ή ό,τι τελοσπάντων, να παίρνει τη θέση ο πρώτος και μόνον αυτός. Αλλος τρόπος δεν υπάρχει.

Επίσης δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αξιολόγηση με κίνητρα. Δηλαδή εγώ -ως εργαζόμενος- πρέπει να κάνω τη δουλειά μου σωστά μόνο αν έχω να λαμβάνω κάτι απ' αυτό; Δεν είναι αυτονόητο ότι είμαι υποχρεωμένος να κάνω τη δουλειά μου σωστά έτσι κι αλλιώς, όπως και νά 'χει;

tractatus είπε...

bready αξιλόγηση πρέπει να γίνεται απο άτομα τα οποία δεν είναι συγγενείς ή φίλοι και φυσικά θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα με τον αξιολογούμενο αν όχι περισσότερα ακριβώς για να κατανοούν σε βάθος τις ικανότητές τους.
Τα κίνητρα είναι για θέματα όπως η πρωτοβουλία, η καινοτόμος ιδέα και γενικότερα αυτό που κάνει να ξεχωρίζει κάποιον που ενδιαφέρεται. Εκεί πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν κίνητρα, αν μη τι άλλο....