Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Πρόταση 1: Κατάργηση του νόμου περι ευθύνης υπουργών

Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αιτιολόγηση:
Οι πολιτικοί δεν χρειάζονται "αυξημένη" προστασία απέναντι στην δικαιοσύνη. Αν η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη (όπως λένε όταν είναι κυβέρνηση) τότε δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Αν δεν είναι ανεξάρτητη τότε να φροντίσουν να την θωρακίσουν θεσμικά.

(Ζητώ την γνώμη/βοήθεια νομομαθών για την τεκμηρίωση και διαμόρφωση της πρότασης)

7 σχόλια:

gerasimos είπε...

Ομολογώ ότι δε γνωρίζω τι ακριβώς λέει ο συγκεκριμένος νόμος ούτε περιπτώσεις στις οποίες έχει εφαρμοστεί. Συμφωνώ όμως γενικότερα με το πνεύμα της πρότασης, ότι οι πολιτικοί δεν δικαιούνται περισσότερη προστασία από τη δικαιοσύνη απ' όση όλοι οι υπόλοιποι πολίτες. Αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο - μάλλον απίθανο νομίζω - να υπερψηφίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση αυτής της χώρας την κατάργηση ενός νόμου που προστατεύει τους υπουργούς της από τη δικαιοσύνη... ίσως μόνο μια κυβέρνηση συνασπισμού (όχι του ΣΥΡΙΖΑ, συμμαχική εννοώ) να το έβλεπε διαφορετικά το πράγμα.

katerina είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Στην πραγματικότητα τα ποινικά αδικήματα των πολιτικών δεν έλεγχονται. Μόλις ο ανακριτής διαγνώσει ποινική ευθύνη βουλευτή, σταματάει τη διαδικασία και παραπέμπει το θέμα στη Βουλή. Η οποία Βουλή ψηφίζει ή όχι για το αν θα αρθεί η ασυλία του βουλευτή που έχει περιπεσει σε ποινικό αδίκημα.
Ούτε στις πιο πρωτογονες φυλές με αρχηγό τον μάγο-βασιλιά δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα.
Ο νόμος αυτός μπορεί να είχε έννοια στα προδιδακτορικά χρόνια αλλά τώρα απλά προσφέρει το ακαταλόγιστο στους φύλαρχους.

Trifon Triantafillidis είπε...

Σας έχω μιά ευχάριστη είδηση!

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας μας, ο κύριος Σανιδάς, διαβάζει το ιστολόγιο μας και θέλει να μας βοηθήσει.

Όταν έγραψα στο υστερόγραφο της πρότασης ότι ζητώ την βαήθεια νομικών στην καλύτερη περίπτωση ήλπιζα να βοηθήσει κάποιος φοιτητής της Νομικής, άντε το πολύ-πολύ κανένας δικηγόρος. Τώρα έχουμε συμμετοχή του νομικού κόσμου με την ανώτατη δυνατή εκπροσώπηση!

Αντιγράφω από την Καθημερινή:
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου για τον νόμο αυτό (νόμος περί ευθύνης υπουργών), λέγοντας ότι είναι στο σύνολό του αντισυνταγματικός και αντίθετος στο άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών και στην αρχή του κράτους Δικαίου. Η αντισυνταγματικότητα, κατά τον κ. Σανιδά, ανάγεται στο ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει σύντομη παραγραφή για τα εγκλήματα που τελούν οι υπουργοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ για τους συμμετόχους ο χρόνος παραγραφής είναι πολύ μεγαλύτερος. Ειδικότερα, για τους υπουργούς το όριο παραγραφής είναι η πενταετία, ενώ για τους συμμετόχους η 20ετία για τα κακουργήματα και η πενταετία για τα πλημμελήματα. Με τον νόμο, ανέφερε ο κ. Σανιδάς, «εισάγεται ευνοϊκή μεταχείριση υπέρ των υπουργών και σε βάρος των δραστών των αυτών εγκληματικών πράξεων λοιπών πολιτών άνευ αποχρώντος λόγου γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος».
Δείτε επίσης και την Ελευθεροτυπία

Φυσικά κάποιος μπορεί να πει ότι ο κύριος Σανιδάς τα λέει αυτά για την δίκη της ΔΕΚΑ, ότι κρύβονται σκοποιμότητες, ότι, ότι ...

Πιθανότατα έτσι να είναι. Αλλά η τιμή του πολιτικού κόσμου δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την παραγραφή. Ούτε να κρίνεται κατά περίπτωση.

Κύριε Σανιδά εγώ πάντως σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στις "Προτάσεις Ενάντια στη Διαφθορά"

NdN είπε...

Με την συγκεκριμένη πρόταση συμφωνώ και εγώ απόλυτα. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική θα πρέπει τα ποινικά αδικήματα των πολιτικών να έλεγχονται από τη Βουλή. Υπήρχαν περιπτώσεις που ο βουλευτής αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αλκοτεστ μετά από ατύχημα με νεκρό λόγω βουλευτικής ασυλίας. Οταν η ασυλία ήρθη από τη Βουλή, ο βουλευτής ήταν φυσικά ξεμέθυστος.

Αντίθετα θα έλεγα ότι για ανθρώπους που υποτίθεται ότι μας αντιπροσωπεύουν οι ποινές και οι τιμωρίες έπρεπε να εφαρμόζονται αυστηρότερα.

ERMIS είπε...

Sorry alla den mou aresoun. einai 8esmika asyndetes. As prospa8hsoume na broyme mia uesmikh bash gia oti kanoume kai meta 8a broume thn e3eidikeysh tous.

Ανώνυμος είπε...

ndn πιστεύω και αν κάνω λάθος κάποιος ας με διορθώσει ότι αν κάποιος βουλευτής υποπέσει σε κακούργημα (τροχαίο υπό μέθη με νεκρό είναι πλέον ανθρωποκτονία από πρόθεση) τότε έχουμε άρση της βουλευτικής ασυλίας και θα έπρεπε το ανακριτικό τμήμα της τροχαίας να έχει προβεί άμεσα σε έλεγχο για το αν είναι μεθυσμένος η όχι(αυτόφορη διαδικασία).Κατ' επέκταση πιστεύω ότι τα ανακριτικά όργανα χειραγωγήθηκαν όπως και σε πολλαπλές άλλες περιπτώσεις.Τέλος πιστεύω ότι η υπουργική η βουλευτική ασυλία θα πρέπει να καταργηθεί εν μέρει δηλαδή όχι για όλα τα άρθρα του ποινικού κώδικα και να δίνει το δικαίωμα σε μιά τριμελή επιτροπή εισαγγελέων την άσκηση της ποινικής δίωξης. Αυτό γιατί αφενός με μια κατάργηση του νόμου η βουλή θα έχανε την εξουσία να χειραγωγεί την δικαιοσύνη και κάθε μέρα τα δικαστήρια θα ήταν γεμάτα με βουλευτές και αφετέρου θα έδινε στην δικαιοσύνη (η οποία τείνει η ίδια προς κατάργηση όσο αφορά τους έχοντες) μια μικρή εξουσία, ένα λόγο ύπαρξης.

NdN είπε...

Ανώνυμε,

Θυμάμαι πριν από λίγα χρόνια ένα βουλευτή της ΝΔ της Χαλκιδικής που είχε σκοτώσει σε ατύχημα μία κοπελιά, ήταν πιωμένο (και μάλιστα από ότι λένε πολύ) και δεν δέχτηκε να του κάνουν αλκοτέστ. Για τον λόγο αυτό είχε αποπεμφθεί από την Κ.Ο της ΝΔ και δεν συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο άλλη φορά, αλλά από εκεί που θα κατέληγε στη φυλακή, κυκλοφορεί ελεύθερος. Αυτό έχει σημασία. Δεν γνωρίζω όμως αν έχει αλλάξει ο νόμος. Μπορεί έκτοτε να έχει προσαρμοστεί.

Γενικά πάντως τα αδικήματα πρέπει να ελέγχονται από την δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή.