Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Για να μην τίθενται οι υποθέσεις στο αρχείο με την αιτιολογία της δήθεν μη υπάρξεως επαρκών ενδείξεων ενοχής….


Γιατί η Δικαιοσύνη τείνει να καταργηθεί στη Χώρα μας και γιατί η εικόνα της όσο πάει και μαυρίζει;;…

Πιστεύω ότι η διόγκωση της διαφθοράς στη σημερινή κοινωνία μας σε όλους τους τομείς από τη δράση του πλέον ανώνυμου απατεώνα μέχρι του επώνυμου πολιτικού και κυβερνητικού στελέχους οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι έπαψε να λειτουργεί ουσιαστικά ο θεσμός της Δικαιοσύνης στη Χώρα μας, που χαμένη μέσα στις αδυναμίες της και στις ελλείψεις της σε έμψυχο και άψυχο υλικό, φαντάζει πλέον σαν ξεπεσμένη αρχόντισσα που όλοι τη λοιδωρούν και την οικτίρουν!! Οι δε λειτουργοί της έχασαν πια την έξωθεν καλή μαρτυρία και δεν χαίρουν κανένα σεβασμό από τους πολίτες!!

Οι απατεώνες και οι εγκληματίες γενικά, γνωρίζοντας τις αδυναμίες του συστήματος και τα τρωτά του σημεία δεν διστάζουν να εγκληματούν αφού ξέρουν ότι δεν θα τιμωρηθούν, οι δε παθόντες προτιμούν να σωπάσουν παρά να καταγγείλουν τα σε βάρος τους αδικήματα, αφού ξέρουν ότι θα …μπλέξουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις!!.

Όλοι έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια, συχνά-πυκνά τη γνωστή φράση:
«δεν προέκυψαν ενδείξεις, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με διάταξη του Εισαγγελέα».

Ο κόσμος μιλάει για κουκούλωμα υποθέσεων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη για πολιτικά, δικαστικά, και πάσης φύσεως σκάνδαλα, όπως η αρχειοθέτηση της υπόθεσης VODAFON των υποκλοπών, των Πακιστανών, των πορισμάτων Ζορμπά για τα ομόλογα του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων και του ΤΣΠΕΑΘ, της υπόθεσης Κλαδά – Κουκοδήμου και άλλα που δεν μου έρχονται στο νου αυτή τη στιγμή.

Κάθησα λοιπόν και σκέφτηκα και εγώ ως νομικός, τι είναι αυτό που φταίει σήμερα και η δικαιοσύνη πάει κατά διαόλου. Και δεν ξέρω «αν είναι τιμία αλλά σίγουρα δεν φαίνεται τιμία»!!.

Τι είναι αυτή η εισαγγελική διάταξη; Μέχρι που πρέπει να φθάνει η εξουσία του Εισαγγελέα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης και σε ποιες περιπτώσεις αυτός είναι δυνατόν να διαπράξει κατάχρηση εξουσίας είτε αρχειοθετώντας μία βάσιμη μήνυση ή ασκώντας ποινική δίωξη σε μία αβάσιμη;

Πώς είναι δυνατόν ας πούμε μία υπόθεση για την οποία υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, με εμφανή ίχνη αλήθειας μετά από μία απλή προκαταρκτική έρευνα, που συνήθως την κάνει ένας πταισματοδίκης και στα περιφερειακά ειρηνοδικεία πολλές φορές την κάνει δυστυχώς …ο γραμματέας του ειρηνοδίκη, να τίθεται μία υπόθεση στο αρχείο ή να ασκείται δίωξη κατά τη δικαιοδοτική (αποφασιστική) κρίση ενός μόνον εισαγγελέα που κανονικά πρέπει να έχει το ρόλο της κατηγορούσας αρχής και όχι του δικαιοδοτικού οργάνου, δηλαδή του οργάνου που έχει την εξουσία να αποφασίζει και που είναι οι δικαστές.

Ανέτρεξα λοιπόν στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα που νομίζω μου έλυσαν την απορία για την αιτία του κακού:
Προσέξτε:
Πριν το έτος 2003
σύμφωνα με το άρθ. 43 παρ. 1 εδ. β΄ του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (όπως αυτό ίσχυε πριν την αντικατάστασή του με το άρθ. 5 του ν. 3160/2003) ο Εισαγγελέας σε περίπτωση που λάμβανε μία μήνυση ή αναφορά ήταν υποχρεωμένος χωρίς τίποτε άλλο να κινήσει ποινική δίωξη, παραγγέλλοντας κυρία ανάκριση ή προανάκριση ή εισάγοντας την υπόθεση με απευθείας κλήση του κατηγορουμένου στο ακροατήριο. Στη μοναδική περίπτωση που είχε τη δυνατότητα και εξουσία να θέσει τη μήνυση ή την αναφορά στο αρχείο, υποβάλλοντας αντίγραφο και σχετική αναφορά στον εισαγγελέα Εφετών, ήταν όταν η μήνυση αυτή ήταν προφανώς μη νόμιμη ή αβάσιμη. Δηλαδή για την άσκηση της ποινικής δίωξης τότε αρκούσαν απλές υπόνοιες και αμυδρές έστω ενδείξεις για την τέλεση μίας παράνομης πράξης και έπρεπε να ασκηθεί ποινική δίωξη, χωρίς να υπάρχει έδαφος να αρχειοθετηθεί μία επώνυμη καταγγελία για την οποία διατάσσοταν προανάκριση μετά το πέρας της οποίας η τυχόν απαλλαγή του υπαιτίου μπορούσε να γίνει μόνο από το Δικαστικό Συμβούλιο, μετά από απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα (άρθ. 245 παρ. 2 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας)!!

Μετά το 2003 όμως και την αντικατάσταση του ως άνω άρθ. 43 παρ. 2 με τον παραπάνω νόμο, τα πράγματα άλλαξαν:
Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων ή πλημμελημάτων η ποινική δίωξη ασκείται πλέον μόνον μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από τους αρμόδιους ανακριτικούς υπαλλήλους (αστυνομικούς ή πταισματοδίκες) και εφόσον ο Εισαγγελέας κρίνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις (προσοχή όχι απλές ή έστω αμυδρές όπως παλιά). Δηλαδή δόθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών η εξουσία να αποφαίνεται ως δικαιοδοτικό όργανο και να αποφασίζει μόνος του, με διάταξή του, αν θα ασκήσει ποινική δίωξη και θα παραπέμψει τον μέχρι τότε ύποπτο για να δικαστεί, ή θα αποφανθεί για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, που σημαίνει την απαλλαγή του υπαιτίου, λόγω ελλείψεως επαρκών ενδείξεων! Ο αδικηθείς έχει το δικαίωμα να ασκήσει προσφυγή κατά της εισαγγελικής αυτής διάταξης επί της οποίας αποφαίνεται σε δεύτερο βαθμό, οριστικά και αμετάκλητα με διάταξή του ο Εισαγγελέας Εφετών.

Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο η απαλλαγή του καταγγελλόμενου υπαιτίου μπορούσε να γίνει όπως παραπάνω ανέφερα μόνο από Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, μετά από απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα και εφόσον είχε διενεργηθεί προανάκριση!!

Η αιτιολογία της τροποποίησης του προηγούμενου νομικού καθεστώτος ήταν η δήθεν επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η αποφυγή άσκησης ποινικής δίωξης για ουσιαστικά ή νομικά αβάσιμες μηνύσεις και αναφορές και η αποφυγή της ταλαιπωρίας όλων των παραγόντων.
Δηλαδή για να αποσυμφορηθεί δήθεν το ποινικό σύστημα, νομοθέτησαν:
1) Σε μία αναφορά ή μήνυση, αντί της προανάκρισης να διενεργείται μία πρόχειρη έρευνα στην αρχή, που την ονόμασαν προκαταρκτική έρευνα.
2) Τον κατηγορούμενο, τον αποκάλεσαν απλά ύποπτο, και την απολογία του την ονόμασαν έγγραφες εξηγήσεις.
3) Εφόσον μετά την προκαταρκτική έρευνα προκύψουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του καταγγελλόμενου, τότε να ασκείται από τον εισαγγελέα και κατά τη δική του μόνο κρίση η ποινική δίωξη.

Και μέχρι εδώ θα πει κανείς καλά έκαναν! Εισαγγελέας είναι αυτός, υποτίθεται αμερόληπτος και υπεράνω υποψίας και γιατί να μην έχει δικαιοδοτική (αποφασιστική) κρίση, για το αν προέκυψαν ή όχι επαρκείς ενδείξεις ενοχής προκειμένου ν΄ ασκήσει ή να μην ασκήσει ποινική δίωξη, χάριν της αποσυμφόρησης του ποινικού συστήματος;;

Και όμως φίλοι μου έχω πλέον πεισθεί ότι η ως άνω «έξυπνη τροποποίηση», μάλλον δεν είχε στόχο την αποσυμφόρηση των δικών, αλλά τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από τους έχοντες και κατέχοντες!!
Αυτό αποδεικνύεται καθημερινά!!
Οι δίκες αντί να μειώνονται γίνονται όλο και περισσότερες, απλά τώρα αντί για προανακρίσεις διενεργούνται από τα ίδια ανακριτικά όργανα, προκαταρκτικές έρευνες, αντί για κατηγορούμενους έχουμε απλά ύποπτους και αντί για απολογίες έχουμε έγγραφες εξηγήσεις! Ποιο το όφελος όμως; Το σύστημα τρέχει όπως και πριν, αφού οι ίδιοι μηχανισμοί και υπάλληλοι απασχολούνται και σήμερα και σε τίποτε δεν ωφελείται ο καταγγελλόμενος, έστω και αν δεν έχει ακόμη καταστεί κατηγορούμενος!! Αφού καλείται σαν ύποπτος είναι υποχρεωμένος και έγγραφες εξηγήσεις να δώσει και δικηγόρο θα χρειαστεί!! Άλλαξε η ορολογία όχι όμως η ουσία!!
Αυτό που όμως άλλαξε πραγματικά είναι το όργανο που αποφασίζει για το αν θα κινηθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος του καταγγελλόμενου ή όχι. Αντί του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου, η κρίση αυτή ανατέθηκε κυριαρχικά σε ένα μονομελές πλέον όργανο, τον εισαγγελέα , που αποφασίζει εντελώς μόνος του!! (Σημειωτέον ότι ακόμη και ένα Μονομελές Δικαστήριο δεν ενεργεί μόνο του αλλά μετά από πρόταση ενός εισαγγελέα).
Πριν την τροποποίηση της ως άνω διάταξης αν γινόταν μία καταγγελία με ελάχιστες ενδείξεις αλήθειας έπρεπε κατά το νόμο να ασκηθεί από τον Εισαγγελέα, υποχρεωτικά ποινική δίωξη, να διενεργηθεί προανάκριση και ειδικά για την απαλλαγή έπρεπε να αποφανθεί ένα δικαστικό συμβούλιο, αποτελούμενο από τρεις δικαστές, μετά από πρόταση του εισαγγελέα!! Ήταν επομένως πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να γίνουν παρεμβάσεις σε τέσσερεις στην ουσία δικαστικούς λειτουργούς: τον εισαγγελέα και το τριμελές δικαστικό συμβούλιο! Επομένως ο καθένας που έσπευδε στη δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του είχε πολύ λιγότερες πιθανότητες να το δει να πνίγεται και να αθωώνεται αυτός που τυχόν τον αδίκησε αλλά και το αντίστροφο!!

Μετά την ως άνω διάταξη άνοιξαν οι κερκόπορτες στην εκτελεστική εξουσία που πάντα έψαχνε τρόπους παρέμβασης στη δικαστική. Έτσι σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και η δρομολόγηση της ποινικής διαδικασίας κατά βούληση, αφού πλέον οι «άνωθεν» παρεμβάσεις σε ένα μόνο εισαγγελικό λειτουργό, σε πρώτο βαθμό και σε έναν σε δεύτερο βαθμό, δεν είναι δύσκολες. Σημειωτέον ότι στους Εισαγγελείς, ισχύει το σύστημα της ιεραρχίας σε αντίθεση με τους δικαστές που δεν υπάγονται ιεραρχικώς στους ανωτέρους τους (άρθ. 24 ν. 1756/1988 περί οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών). Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, ορίζει τους εισαγγελείς που χρεώνονται κάθε υπόθεση, κατά την ανέλεγκτη βούλησή του και χωρίς κλήρωση.

Έτσι σήμερα το «σύστημα» ή το «κατεστημένο» (όπως θέλετε πείτε το) κατάφερε η Δικαιοσύνη να είναι υπόθεση, κυρίως, ενός εισαγγελέα πρωτοδικών σε πρώτο βαθμό και ενός εισαγγελέα Εφετών σε δεύτερο βαθμό, που ενεργούν μεμονωμένα ως δικαιοδοτικά όργανα και οι διατάξεις τους δεν υπόκεινται στην κρίση του Δικαστηρίου ή έστω ενός Δικαστικού Συμβουλίου.

Γι’ αυτό πλέον έγινε της μόδας η τακτική της αρχειοθέτησης των υποθέσεων που «καίνε» πολιτικά πρόσωπα, μεγαλοεπιχειρηματίες, ή και απλούς επώνυμους και μεγαλόσχημους πολίτες, που έχουν τις άκρες τους, ενώ το δίκαιο των κοινών θνητών κατάντησε παρωδία…
Τώρα αν κάποιος που αδικήθηκε με αυτόν τον τρόπο σκεφτεί να μηνύσει τον εισαγγελέα για κατάχρηση εξουσίας, πάλι θα διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα μετά την οποία ένας εισαγγελέας πρωτοδικών σε πρώτο βαθμό και ένας εισαγγελέας εφετών σε δεύτερο βαθμό, θα αποφανθεί αν θα ασκηθεί ποινική δίωξη ή θα αρχειοθετηθεί η υπόθεση λόγω ελλείψεως επαρκών ενδείξεων ….

Όπως καταλαβαίνετε φαύλος κύκλος αφού μπορούν σε κάθε περίπτωση με αυτήν την «έξυπνη τροποποίηση» του ως άνω άρθ. 43 να σε παίζουν μπάλα οι εισαγγελείς και να σε πετάνε εκτός γηπέδου και άντε εσύ να τρέχεις να αποδείξεις ότι έγιναν παράνομες πράξεις… Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθείς και κατηγορούμενος….

Εδώ μπορείτε να δείτε μία περίπτωση εφαρμογής του πραγματικά σατανικά τροποποιημένου άρθ. 43 του Κ.Π.Δ.
Την ανάλυσή μου αυτή την ανάρτησα και στο blog μου "Ζητείται ελπίδα", εμπλουτισμένη και με εικόνες, όμως επειδή εδώ πρέπει να κάνουμε και κάποια πρόταση για διόρθωση των κακώς κείμενων έχω να προτείνω την άμεση κατάργηση της παραπάνω τροποποίησης και την επαναφορά του προηγούμενου νομοθετικού καθεστώτος, που φαίνεται ότι θεσπίστηκε από σοφότερους νομοθέτες, αφού η απαλλαγή ενός καταγγελλόμενου για παράνομες πράξεις, προσώπου, έπρεπε να περάσει, μετά από απαλλακτική πρόταση του Εισαγγελέα, από ένα Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο σίγουρα οι προσβάσεις ή και οι άνωθεν, κρατικές μάλιστα, παρεμβάσεις δεν ήταν εύκολη υπόθεση!! Αυτό διασφάλιζε περισσότερο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αμερόληπτη κρίση της, και ως εκ τούτου και τον έλεγχο των ...ισχυρών!!
Είναι αλήθεια ότι η τροποποίηση αυτή του άρθ. 43 έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, προφανώς για να τη χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, για δικό τους λογαριασμό, μιας και τα σκάνδαλα είχαν αρχίσει ήδη να σκάνε μύτη, όμως εξελίχθηκε σε μπούμεραγκ εναντίον τους, αφού ήρθε ως δώρο εξ ουρανού στους σημερινούς ...σωτήρες μας!!!
Ας μη χύνουν λοιπόν κροκοδείλια δάκρυα οι προηγούμενοι για το χάλι της Δικαιοσύνης και τις αρχειοθετήσεις των πολιτικών κατά κύριο λόγο, σκανδάλων, αλλά ας φροντίσουν να φέρουν στη Βουλή την κατάργηση της παραπάνω τροποποίησης και να απαιτήσουν την ψήφισή της!!
Αυτό θα είναι ένα μικρό βηματάκι, πιστεύω για να αρχίσει η Δικαιοσύνη να ορθοποδεί!!!

16 σχόλια:

Swell είπε...

Γιατί πιστεύω ότι η δικαιοσύνη έχει ήδη αυτοκαταργηθεί;

marianaonice είπε...

swell μου δεν το πιστεύεις μόνον εσύ! Δυστυχώς!! Οι πολιτικοί στόχο έχουν την πλήρη κατάργηση της τρίτης εξουσίας! Αν θες δες και σχετική ανάρτηση στο http://htsoukas.blogspot.com.

Ανώνυμος είπε...

marianaonice για να το πούμε ποιο σωστά, όχι την πλήρη κατάργηση αλλά τη μερική όσο αφορά τους έχοντες διότι για τους υπόλοιπους λειτουργεί κανονικά.Π.Χ. Γιαγιά 86 χρονών στην προσπάθεια της να λιβανίσει το σπίτι της με το θυμιατό από αμέλεια αρπάζει φωτιά το σπίτι.Κατά τη διάρκεια της προάνακρισης καταθέτει ένορκα στις αρχές με τρεμάμενη φώνη από το φόβο της και οι αρχές την καθησυχάζουν ότι ο/η Εισαγγέλεας θα την βάλει στο αρχείο. Αμ δε γιαγιά η δικαιοσύνη μπροστά σε γιαγιάδες είναι αυστηρή ενώ μπροστά σε Ζωνιανούς,κουμπάρους κ.τ.λ κάνει τα στραβά μάτια.Τέλος πάντων η συνέχεια για τη γιαγιά είναι ότι ο/η Εισαγγελέας παράγγειλε τη συμπλήρωση της δικογραφίας με ανωμοτί κατάθεση γιατί οι κατηγορούμενοι δεν πρέπει να έχουν ορκιστεί.

marianaonice είπε...

Ανώνυμε η γιαγιά η καημένη απλά θα υποστεί την ταλαιπωρία της και μάλλον θα απαλλαγεί αν όχι με διάταξη εισαγγελική με απόφαση Δικαστηρίου, αφού κανείς δεν νοιάζεται γι΄ αυτή, που άλλωστε πλήρωσε με το βιός της την αμέλειά της! Τέτοιου είδους δικαιοσύνη δεν τους ενοχλεί και την αφήνουν να υπάρχει για να έχουν άλλοθι να συντηρούν το σάπιο σύστημα...

Antinemecis είπε...

Συμφωνώ και εγώ με την κατάργηση του άρθρου που αναφέρεις και την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς.
Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι η διαφθορά στο δικαστικό σώμα είναι μεγάλη και το ίδιο συμβαίνει και στους δικηγόρους που λειτουργούν ως βασικό κέντρο διαφθοράς.
Η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι τελείως αποκομένη από την πολιτική.Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθορίζει την ηγεσία της δικαιοσύνης...;Για ποια ανεξερτησία της δικαιοσύνης μιλάμε;
Το δικαστικό σώμα πρέπει να είναι τελείως ανεξάρτητο και με δικές του ασφαλιστικές δικλείδες να καθορίζεται η εξέλιξη των δικαστών, με όσο το δυνατόν πιο διαφανείς διαδικασίες.
Θα μου πείτε θα παταχθεί απόλυτα η διαφθορά; Όχι γιατί παίζει πάντα ρόλο και ο παράγων άνθρωπος αλλά, όσο πιο πολλοί η έλεγχοι, τόσο πιο δύσκολο είναι κάποιος να ξεφύγει.
Επίσης τα οικονομικά των δικαστών πρέπει να υπάγονται σε συγκεκριμένη διαδικασία με θεσμοθετημένες αυξήσεις που θα ακολουθούνται για όλους.
Πώς να πειστώ τώρα εγώ ότι οι δικαστικοί θα κάνουν το καθήκον τους όταν η πολιτική εξουσία "εξαγόρασε" την ασυλία της δίνοντας τους υπέρογκες απολαβές και αναδρομικά...

marianaonice είπε...

antinemesis έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν θα υπήρχαν διεφθαρμένοι δικαστές αν δεν υπήρχαν διεφθαρμένοι δικηγόροι! Το κύκλωμα θέλει δύο πόλους! Είναι αυτονόητο! Και εγώ θεωρώ ότι και στους κόλπους των δικηγόρων λειτουργεί ένα διεφθαρμένο κατεστημένο που δεν το αγγίζει κανείς! Ούτε τα πειθαρχικά τους συμβούλια που είναι για γέλια, ούτε η Δικαιοσύνη! Τους χαϊδεύουν όλοι! Στους κύκλους των Δικαστών επικρατεί η αντίληψη "ποτέ μη τα βάλει δικαστής με δικηγόρο γιατί σίγουρα θα βρει τον μπελά του"!!
Και ξέρω δικαστές που πράγματι βρήκαν τον μπελά τους όταν θέλησαν να ξεσκεπάσουν εμπλεκόμενους δικηγόρους...

Πολύ σωστό αυτό που λες: "τα οικονομικά των δικαστών πρέπει να υπάγονται σε συγκεκριμένη διαδικασία με θεσμοθετημένες αυξήσεις που θα ακολουθούνται για όλους"! Έτσι θα ξεφύγουμε από το παράλογο Δικαστές να προσφεύγουν στα Δικαστήρια για τις αποδοχές τους!!....

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητή Μαριάννα,
μεστό το άρθρο σου, εμφανώς γραμμένο από βαθύ γνώστη τόσο της νομοθεσίας όσο, το και κυριώτερο, και της πρακτικής στο χώρο της απονομής δικαιοσύνης.

Είναι όμως όπως λες κι η ίδια, μικρό λιθαράκι.

Για μένα όμως, που έχω περάσει κάμποσες φορές από τα «ακροατήρια» ως κατηγορούμενος, μάρτυρας ή και ενάγων/εναγόμενος κι έχω ενδιαφέρουσες ιστορίες κακοδικίας αλλά και καλοδικίας να διηγηθώ, αυτό που κύρια δίνει την αίσθηση αρνησιδικίας στους πολίτες είναι η αφόρητη καθυστέρηση εκδίκασης, αναβολές κλπ των ποινικών και έδοσης αποφάσεων στα πολιτικά.

Περισσότεροι δικαστές, καλλίτερη, ηλεκτρονική, οργάνωση της διαδικασίας;;;
Άλλα μέτρα;;;

Εσύ ξέρεις καλλίτερα.

α-α-ε
Ν.

marianaonice είπε...

@ναπολέων μου
το λέω άλλωστε ότι η Δικαιοσύνη είναι χαμένη μέσα στις αδυναμίες της σε έμψυχο και άψυχο υλικό! Αυτό ακριβώς εννοώ, τη μηχανοργάνωση, την πρόσληψη δικαστών και υπαλλήλων και γενικά τον εκσυγχρονισμό! Όμως όλα αυτά πολύ σωστά επισημαίνεις θα βελτιώσουν το χρόνο απονομής του δικαίου που όντως είναι από τα πιο βασικά για να μη φτάνουμε στην αρνησιδικία!! Σκέψου όμως ότι το θέμα δεν είναι να βγαίνουν αποφάσεις γρήγορα μόνον αλλά και η ποιότητα των αποφάσεων μετράει πολύ, γιατί με μία κακή απόφαση μπορεί να χάσει κάποιος όλη του τη ζωή!!! και να μπλέξει σε ανείπωτη ταλαιπωρία, οπότε πάλι στην αρνησιδικία οδηγούμαστε. Επομένως σήμερα όπως έχουν τα πράγματα δεν πρέπει να φοβόμαστε την καθυστέρηση των αποφάσεων αλλά πιο πολύ την έκδοση των λανθασμένων αποφάσεων. Και οι δικαστές που καθυστερούν (δεν εννοώ πάνω από 8μηνα ή 10μηνα βέβαια) με τις σημερινές συνθήκες εργασίας τους, για τις οποίες σαφώς και ευθύνεται η πολιτεία, δεν είναι πάντα κακοί!!
Πάντως το άρθρο μου αφορούσε καθαρά το θέμα διαφθοράς που για μένα περνάει και μέσα από τη διάταξη που αναλύω, ενώ τα άλλα ανάγονται απλά στις αδυναμίες του συστήματος Δικαιοσύνης σε μια πολιτεία όπως τη δική μας, που δεν ξέρω σε ποιό τομέα θα μπορούσα να πω ότι είναι δυνατή!

Ναπoλέων είπε...

@ giorgos
Φαίνεται αγαπητέ πως παρεξήγησες το ρόλο αυτής εδώ της προσπάθειας.
Εδώ δεν είναι τόπος καταγγελιών και «ξεμπροστιάσματος», και μάλιστα από ανώνυμους. Υπάρχουν τα κανάλια της TV για τέτοια.

@ marianaonice
Νομίζω ότι το σχόλιο πρέπει να διαγραφεί ή, ακόμα καλλίτερα να μεταφερθεί στο "βοθρο-μπλόγκ", {vothroblog.blogspot.com} γιατί, αν μη τί άλλο, παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι τελεσιδικίας.
Ας πούν τη γνώμη τους και οι άλλοι φίλοι.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων

αντωνης είπε...

συμφωνω με το Ναπολεοντα.

NdN είπε...

Αν και το έχω διαβάσει και στην εφημερίδα, θα συμφωνήσω και εγώ γι αυτό που λέει ο Ναπολέων. Εξάλλου δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι να αποφασίσουμε για ενόχους.

marianaonice είπε...

Για το σχόλιο του @giorgos το οποίο και θα διαγράψω μόνο για το λόγο ότι εδώ δεν καταγγέλλονται παράνομες πράξεις αλλά γίνονται προτάσεις για την πάταξη της διαφθοράς:

@giorgos αν θέλεις στείλε μου στο email μου τι αποφάσεις ή βουλεύματα έχεις γι΄ αυτούς τους ανθρώπους.

Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα κακουργηματικών απατεώνων, ετοιμάζω σχετική ανάρτηση με το θέμα "ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ". Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία σήμερα, αφού διάφοροι αετονύχιδες αποκομίζουν υπέρογκα ποσά εξαπατώντας συστηματικά και με επαγγελματική υποδομή ανύποπτους ανθρώπους, και όμως διαφεύγουν μόνιμα από τα γρανάζια της Δικαιοσύνης, παρότι έχουν σε βάρος τους δεκάδες μηνύσεις παθόντων για κακουργηματικές απάτες, από τις οποίες είναι γεμάτα τα πινάκια του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πλην όμως οι συνέπειες που τυχόν υφίστανται είναι ελάχιστες μπροστά στο κέρδος που αποκομίζουν!!

Διαφεύγουν κυρίως λόγω της αδυναμίας του συστήματος, τα τεχνάσματα των δικηγόρων τους, και τις πλημμελείς ενέργειες των ανακριτικών ή δικαστικών αρχών.

Είναι πάντως γνωστό και σοβαρό πρόβλημα και καταλαβαίνω τους παθόντες οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι αυτοί που εγκλημάτισαν σε βάρος τους και πιθανόν κατέστρεψαν και τη ζωή τους ακόμη, μένουν επί σειρά ετών ασύλληπτοι και ατιμώρητοι, μέχρι και την παραγραφή των αδικημάτων ενώ με θράσσος ροκανίζουν τα προϊόντα των απατών τους πληρώνοντας επώνυμους μεγαλοδικηγόρους και αν χρειαστεί και καμία ποινή ή εγγυοδοσία σε περίπτωση ανάκλησης ενταλμάτων συλλλήψεως!!
Τα δε κέρδη που αποκομίζουν πολλές φορές ανέρχονται πάνω από 2.000.000 Ευρώ!!!
Περισσότερα στην επικείμενη ανάρτησή μου.

αντωνης είπε...

@Μαριαννα, πολυ ενδιαφερον το θεμα.
Θα περιμενω λοιπον την αναρτηση.

marianaonice είπε...

Θα κάνεις μόνο λίγη υπομονή Αντώνη, γιατί θέλει το χρόνο της!

αντωνης είπε...

Μαριαννα, ΟΚ.

Ανώνυμος είπε...

Που τραβάμε την καλύτερη μαλακία;

Θα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου.Γουστάρω τρελά να διαβάζω ερωτικές ιστορίες από πορνοπεριοδικά & να τραβάω μαλακία με τις ώρες φαντασιώμενος εμένα να παίζω στα γαμήσια.
& καβλώνω & δεν κολλάω & AIDS.
ΑΛΛΑ ΕΧΩ 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ ΒΑΖΕΙ & ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ & ΜΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΕ ΛΕΝΕ ΤΣΟΝΤΑΚΙΑ.
Τώρα τελευταία όμως διάβασα δεν χρειάζεται να πηγαίνω σε τσοντάδικα.Άκουσα ότι κυκλοφορεί 1 βιβλίο "ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΤΖΙΕΣ" κάποιας λογοτέχνιδος ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ λέγεται που έχει πάρει & ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ & ευτυχώς παρά την περιπέτεια που είχε στα δικαστήρια,ξανακυκλοφορεί στις σχολικές βιβλιοθήκες.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ αλλά είδα σήμερα σε κάποια ιστοσελίδα http://666storage.blogspot.com/2008/05/blog-post.html ΥΠΑΡΧΕΙ & ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΙ http://youtube.com/watch?v=Yt7yDsdULJs που είχαν αναρτήσει μια αίτηση ενός δικηγόρου στα δικαστήρια που έγραφε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο.ΚΑΒΛΩΣΑ ΔΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΑΖΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ pornosites για να δούμε πώς θα τραβήξουμε γρηγορότερα μαλακία.ΑΣΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΩ ΚΑΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΟ 1 ΧΕΡΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ & ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«Πόσο υπέροχο είναι να είσαι άρρωστος, ότι ο πυρετός φτιάχνει την καλύτερη μαστούρα κι’ ότι το πιο άγριο σεξ γίνεται μετά το χειρουργείο όταν είσαι ακόμα ναρκωμένος, Κι’ ότι μιά φορά μέσα στην εντατική είχε δει ένα δικέφαλο πέος»!! (σελ. 18-19).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)... Ο πούτσος μου εκρήγνυται και τα χύσια, αποτέλεσμα της εντατικής εργασίας του, καταλήγουν τα μισά στο στόμα του και τα υπόλοιπα τ’ αφήνω στο σώμα του…

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«με μία μπύρα στο ένα χέρι και τον πούτσο στο άλλο...»!! (ένθ.ανωτ.).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)...Πριν προλάβω να καταλάβω τι έγινε, βρέθηκα με άλλον ένα πούτσο στο άλλο χέρι...

ΕΡΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Λογοτεχνία)«μικρά μυτερά στήθη» με «ρώγες... σκληρές και τσιτωμένες σαν κουκούτσια ελιάς» (σελ. 49).

ΚΡΑΥΓΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ στο internet(πορνογραφία)...
Εντάξει είπε και χαμογελώντας αχνά, έκατσε στην άκρη του καναπε, η μέση της ήταν στητή και σαν αποτέλεσμα το ιδρωμένο της φόρεμα, κόλλησε στα μικρά μυτερά στήθη της…

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΑΤΕ,ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΤΟ ΡΙΞΩ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
http://makelio.blogspot.com/2009/02/vs.html