Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΑΚΕΛΑΚΙ"

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣΤΕ ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ;
(http://e-cynical.blogspot.com/ LABELS: Ε.Σ.Υ.)


Α. Τί θα μπορούσε να κάνει το ΚΡΑΤΟΣ:

Α1. Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι γιατροί του ΕΣΥ είναι κακοπληρωμένοι σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και σε σχέση με άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κηφήνων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Α2. Δεν έχουν όλες οι ειδικότητες τις ίδιες ευθύνες και τον ίδιο φόρτο. Άρα δεν πρέπει όλες οι ειδικότητες να πληρώνονται το ίδιο. Όπως είναι φυσικό την αδικία αυτή οι γιατροί, όπου μπορούν, την επανορθώνουν μόνοι τους σε βάρος των αρρώστων που εξ αντικειμένου είναι και οι πλέον ευάλωτοι, προσερχόμενοι στα νοσοκομεία από θέση άκρως μειονεκτική.


Β. Τί μπορούμε να κάνουμε ΕΜΕΙΣ χωρίς να καθόμαστε με τα χέρια σταυρωμένα ;

Β1. Μια ιδέα είναι να φτιαχτεί μια data-base όπου ο καθένας να μπορεί να καταγράφει το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού του ΕΣΥ που ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΦΑΚΕΛΑΚΙ.
Β2. Άλλη ιδέα είναι να κολλάμε stickers στις πόρτες των γιατρών στα νοσοκομεία (τα βράδυα είναι καλή ώρα), με την ένδειξη: "Φακελάκι; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ".
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ / εξέταση διαφόρων ενδεχόμενων περιπτώσεων

Β1.1 Για να μην έχουμε πρόβλημα ΜΗΝΥΣΕΩΝ θεωρώ ότι η Data Βase θα πρέπει να ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ και όχι να ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ. Δηλαδή επιμένω ότι θα καταχωρούνται μόνο αυτοί που ΔΕΝ δέχτηκαν φακελάκι όταν τους προσφέρθηκε. Εδώ χρειάζεται όμως προσοχή. Οι πλειονότητα των γιατρών ΔΕΝ ζητάει εκβιαστικά φακελάκι για να σε χειρουργήσει. Αυτό το καταλαβαίνουν, ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους ίδιους (άμεση καταγγελία) και ότι δεν χρειάζεται να καταφεύγουν καθόλου σε τόσο επικίνδυνες πρακτικές. ΔΙΟΤΙ οι ασθενείς και οι περί αυτών θεωρούν δεδομένο, όπως και οι γιατροί εξ’ άλλου, ότι το φακελάκι θα πέσει έτσι κι αλλιώς «ΑΥΘΟΡΜΗΤΩΣ». Ο ΦΟΒΟΣ των ασθενών και η πεποίθηση ότι χωρίς αυτό δεν κινείται τίποτε έχουν τόσο εσωτερικευθεί ώστε η μηχανή της διαφθοράς προχωράει με τον αυτόματο. Έτσι, οι γιατροί ΔΕΝ θεωρούν ότι δωροδοκούνται. Τώρα «φακελάκι» συνιστούν και τα διάφορα δώρα που γίνονται και μερικά απ’ αυτά είναι και ακριβά. Αλλά προς το παρόν την δωροδοκία με δώρο θα την εξαιρέσω διότι δεν έχει το συμβολικό βάρος του σκέτου-βρώμικου χρήματος και διότι στις πλείστες των περιπτώσεων αυτά τα δώρα είναι σκέτος μπελάς για τους παραλήπτες. Έτσι στη λίστα θα εγγράφονται μόνο αυτοί που ΔΕΝ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Β1.2 Με την τακτική επιβράβευσης έχω την πεποίθηση ότι η Data Base δεν θα περιλαμβάνει κανένα όνομα. Αλλά ακόμα και ΕΝΑ να περιέχει, αυτό μπορεί να δράσει σαν καταλύτης και να αρχίσει σιγά-σιγά να γεμίζει.

Β1.3. Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται μόνο γιατροί του Δημόσιου τομέα και όχι του Ιδιωτικού.

Β1.4. Τώρα, σχετικά με τον κίνδυνο κάποιος ΚΑΚΟΣ να εγγράψει τον εαυτό του στη λίστα των ΚΑΛΩΝ νομίζω ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι έτσι θα «κάψει» τον ΚΑΚΟ του εαυτό και την τσέπη του μιας δια παντός. Στην ουτοπική περίπτωση που η λίστα αυτή γίνει ευρέως γνωστή οι ασθενείς θα τον προτιμούν γι αυτή ακριβώς την ιδιότητά του, οπότε κανείς δεν θα του δίνει φακελάκι.
Β1.5. Συμβαίνει συχνά ένας γιατρός να τα παίρνει από κάποιους και να μην τα παίρνει από άλλους. Αν εγγραφεί στους ΚΑΛΟΥΣ από κάποιον «θετικό» μάρτυρα, ο γιατρός θα χάσει την πελατεία του με τα φακελάκια, η οποία θα τον εκλάβει στην συνείδησή της σαν ΚΑΛΟ, λόγω λίστας. Οπότε δεν θα τον συμφέρει να παίζει σε διπλό ταμπλό. Θα πρέπει τότε να αποφασίσει να είναι αποκλειστικά ΚΑΚΟΣ ή αποκλειστικά ΚΑΛΟΣ.
Β1.6. Αν κάποιος καταγγείλει ότι ένας γιατρός είναι κακώς στη λίστα με τους ΚΑΛΟΥΣ, τότε θα εξετάζουμε την περίπτωση και θα ζητάμε τα στοιχεία του καταγγέλοντος. (Εδώ νομίζω χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερες ιδέες για το πώς θα οργανωθεί).
Β1.7. Σχετικά με τη δημοσιοποίηση της λίστας. Αυτή μπορεί να γίνει σε συνεργασία με όσα blogs ή sites συμφωνούν με την ιδέα. Πιθανόν όσα είναι ευαισθητοποιημένα με το θέμα της Αμαλίας.
Στο σημείο αυτό παραθέτω κάποιες προτάσεις που δέχτηκα στα σχόλια από αναγνώστες :
Xavier είπε...
Η ιδέα της db είναι πάρα πολύ καλή. Το πρόβλημα είναι ότι οι καταχωρήσεις της θα πρέπει να είναι επώνυμες και σχολαστικά ελεγμένες. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως να μην είναι πρόβλημα αυτό, αλλά επιπλέον πλεονέκτημα.

περαστικός είπε...
Η ιδέα δεν είναι άσχημη και αν υπάρξει καταγγελία για κάποιον από τους γιατρούς που είναι στη λίστα στο διαχειριστή της βάσης, το όνομά του θα μπορεί απλώς να αφαιρείται. Επιπλέον, θεωρητικά, αν μια τέτοια λίστα γίνει δημοφιλής, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει και κάποιο κίνητρο για τους γιατρούς. Τώρα, πόσο αποτελεσματική θα είναι πρακτικά, δεν ελπίζω σε πολλά, εξαρτάται βλέπεις και από την υποδοχή της από τους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Από την άλλη πλευρά σκέφτηκα και άλλο ζήτημα, οι γιατροί μπορεί να βάζουν δικούς τους ανθρώπους για να τους εντάσσουν στη λίστα ή να το κάνουν και οι ίδιοι, οπότε... Εκτός αν ενημερώνεται και ο αριθμός των θετικών μαρτυριών, αλλά πάλι υφίσταται πρόβλημα. Βλέπεις τις δυσκολίες που εμφανίζονται.
VK είπε...
Ωραία, έχουμε μια επιλογή ανάμεσα στη διατήρηση της ανισορροπίας και στο χάος. Τι αισιόδοξο!!!!Αγαπητή cynical διαφωνώ σε κάποιο βαθμό με όλα αυτά. Δεν λέω ότι η πάταξη της διαφθοράς δεν θα φέρει αντιδράσεις. Ο τρόπος διόρθωσης της κείμενης κατάστασης είναι διττός. Πρώτον, να υπάρξει μια ομάδα ανθρώπων που συνειδητά και με προσωπικό και πολιτικό κόστος να θέλει να αλλάξει τα πράγματα (πράγμα που σήμερις δυστυχώς δεν υπάρχει....). Δεύτερον, να δώσει τα κάταλληλα κίνητρα προς μια ευνομούμενη συμπεριφορά και επιπλέον να είναι αυστηρή όσο δεν παίρνει με τους παραβάτες. Για το θέμα έχω γράψει και σχετικά στο Blog μου χτες....Καλά συννενοημένοι είμαστε?????
ο Ν.Π. είπε...
Σκέφτηκα και ένα σύστημα με points σχετικά με αυτό.
Π.χ. -1 για κάθε καταγγελία, +1 για κάθε επιβράβευση.
Δεν χρειάζεται να δημοσιεύεται το σκόρ, αλλά θα ξέρουμε πόσο συμπτωματική ή επιβεβαιωμένη είναι η εικόνα που έχουμε.
Θα ήταν καλό οι καταγγελίες ή οι επιβραβεύσεις να είναι επώνυμες, δηλ. να επιδέχονται εξακρίβωση, αλλά αυτό είναι ένα πολύ λεπτό θέμα.
Μια ιδέα είναι η επώνυμη καταγγελία να έχει μεγαλύτερο βαρος (points) απο την ανώνυμη.

η CYNICAL είπε...
Τώρα με point-system, των γιατρών νομίζω ότι τα αρνητικά points δεν πρέπει να έχουν το ίδιο βάρος με τα θετικά. Αν ο συνολικός βαθμός είναι π.χ. +1 αυτός μπορεί να έχει προκύψει είτε από 5 επιβραβεύσεις και 4 καταγγελίες, είτε από 1 επιβράβευση. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Άρα πιστεύω ότι η βαθμολόγηση θα πρέπει να είναι weighted. Πώς;

1 σχόλιο:

Ναπoλέων είπε...

Αγαπητή Cynical,
με βρίσκουν σύμφωνο οι δυό πρώτες προτάσεις σου (γι' αυτά που πρέπει να κάνει το κράτος) στην παρούσα κατάσταση της κατακερματισμένης κοινωνίας, όπου το κάθε τί "ζυγίζεται" ωφελιμιστικά και αποχτά την ανάλογη "ανταλλακτική" αξία.
{Σε μιά ανθρωπιστική κοινωνία βέβαια δεν χρειάζονται τέτοια. Αυτή όμως δεν είναι κουβέντα για εδώ.}

Με προβληματίζει πολύ όμως η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα της λίστας επιβράβευσης.
Πέρα από τα προβλήματα σύνταξης/ενημέρωσης/διορθώσεων κλπ, τα οποία ήδη έχουν επισημανθεί σε προηγούμενα σχόλια, και που μπορεί να αντιμετωπιστούν με τρόπους οι οποίοι εφαρμόζονται σε άλλου είδους λίστες, εν όψει μάλιστα των αποτελεσμάτων που είχαν σε αυτές, θέλω να κάνωτην εξής επισήμανση:
Ζούμε σε μιά καχύποπτη, φοβική κοινωνία, όπου ο καθένας νομίζει ότι ο άλλος θα τόν κοροϊδέψει, θα τόν εκμεταλλευτεί, στην πρώτη ευκαιρία.
Για να προστατευθεί έχει αναπτύξει διάφορα κριτήρια, τα οποία πολλές φορές είναι εμφανώς παράλογα.

Ας βάλουμε τη φαντασία μας να βρεί τις πιθανές σκέψεις, όσων θα διαβάσουν την λίστα των μή δωροδοκούμενων, γιατρών εν προκειμένω.
Η πρώτη νομίζω θα είναι ότι περί πλαστής λίστας πρόκειται.
Η δεύτερη ότι είναι προϊόν αλληλοεξόντωσης γιατρών.
Η τρίτη, τέταρτη κλπ πάνω στο ίδιο μοτίβο της καχυποψίας. Πείτε όμως ότι γι' αυτές θα βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης.

Μιά «άλλη» που σκέφτηκα εγώ είναι να υπερισχύσει η -λαθεμένη πάραπολλές φορές- αντίληψη που επικρατεί και για τα ακριβά είδη: «Έχει τα λεφτά μέσα του»...
Ήτοι, όποιον ΔΩΡΟΔΟΚΟΥΝ περισσότερο, είναι καλός γιατρός!
Όποιον δεν δωροδοκούν, δεν αξίζει ως επιστήμων...


Και βέβαια οι δωροδοκούμενοι θα είναι οι πρώτοι που θα φροντίσουν να διαδοθεί και "εμπεδωθεί" αυτή η αντίληψη εις βάρος των μή...

Δύσκολα πράμματα οι όποιες λίστες. Και αμφίβολης, πολύ αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Ως "αντιπρόταση" προτείνω να αυξηθούν ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ οι μισθοί των γιατρών, και τόσο πολύ η "επιτήρηση" και η αξιολόγησή τους, ώστε να είναι γι' αυτούς ΣΟΒΑΡΗ ΖΗΜΙΑ η δωροληψία, να σκέφτονται δυό φορές να διακινδυνεύσουν την θέση τους.
Νομίζω ότι είναι καλή μεταβατική λύση για μιά εμπορευματοποιημένη κοινωνία.

αγάπη-αφοπλισμός-ειρήνη
Ναπολέων